Brouwerswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerswoning

Beschrijving

Brouwerswoning, nu postkantoor, gebouwd circa 1870 door brouwer Ludovicus Lemmens. Achteraan postkantoor van de jaren 1994-1997, ontworpen door architectenbureau NRA (Neutelings Riedijk Architects).

Het burgerhuis is een sober bakstenen gebouw op rechthoekige plattegrond met gecementeerde plint. Dubbelhuis met licht verhoogde begane grond, vijf traveeën en twee bouwlagen onder kunstleien zadeldak. Lijstgevel met hoeklisenen. Rechthoekige vensters en deur, blauwe hardstenen lateien en lekdrempels. Luifeltje boven de deur. Bewaard houten schrijnwerk, houten kroonlijst.

Achteraan betonnen éénlaagse uitbreiding die erg futuristisch aandoet. Schuine gevelvlakken en erg gesloten aanzien, waardoor het een bunkerachtig uitzicht heeft.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Scherpenheuvel-Zichem, Afdeling 2, Zichem, 1870/4.
  • BEKAERT Geert e.a. 2001: Horta and After, 25 Masters of Modern Architecture in Belgium. Gent, 332.

Auteurs: Thomas, Hans