Steegbeluik

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Steegbeluik

Beschrijving

Steegbeluik met twee tegenover elkaar liggende gevelwanden, fasegewijs tot stand gekomen in het begin van de 20ste eeuw. De dichtst tegen de Kranenburgstraat gelegen woningen (nummers 52-54 en 78-80) werden kadastraal geregistreerd in 1906, de linkerzijde (noordzijde) werd verder volgebouwd in 1908 (nummers 56-66), de zuidzijde in 1912 (72-76).

Verankerde bakstenen rijwoningen op met schijnvoegen gecementeerde plint, anderhalve bouwlaag onder aaneensluitende zadeldaken (oorspronkelijk kunstleien). Oorspronkelijk enkelhuizen van twee traveeën in spiegelbeeldschema. Licht getoogde vensters en deuren met deels omlopende bakstenen waterlijstjes. Gecementeerde blauwe hardstenen lekdrempels, eenvoudige decoratie op de borstwering. Bovenverdieping met rechthoekige vensters (zolderverdieping) over de gevelwanden heen doorgetrokken bakstenen lekdrempel. Deels bewaard schrijnwerk.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Scherpenheuvel-Zichem, Afdeling 2, Zichem, 1906/61, 1908/44, 1912/21.

Auteurs: Thomas, Hans