Herberg Land van Sichem

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg Land van Sichem

Beschrijving

Verankerd breedhuis met geschilderde huisnaam "Land van Sichem". Gebouw met oude kern (gevel in bak- en zandsteenstijl), naar verluidt stamcafé van Ernest Claes.

Op het primitief kadasterplan (1831) weergegeven met losstaand achterhuis, dat in 1887 werd verbonden met het voorhuis, vermoedelijk door een galerij. In 1906 werd de binnenkoer dichtgebouwd, vermoedelijk rond dezelfde tijd werd de gevel aangepast met neoclassicistisch stucwerk rond ramen en vensters. Later werden de gebouwen verder naar achter (zuidwaarts) uitgebreid, en in de jaren 1950 en 1960 huisvestte de achterbouw Cinema Central.

Vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), nieuwe blauwe hardstenen plint. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel voorzien van schijnvoegen. Rechthoekige vensters met geriemde omlijsting en rocaillesluitstenen. Rechthoekige deur en poort hetzelfde uitgewerkt, onderaan zandstenen hoekblokken. Deels bewaard schrijnwerk. Bekroond door houten kroonlijst op modillons.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Scherpenheuvel-Zichem, Afdeling 2, Zichem, 1887/54, 1906/64.

Auteurs: Thomas, Hans