Woning De Fortuin

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning De Fortuin

Beschrijving

Woning met laat 19de-eeuws of vroeg 20ste-eeuws uitzicht maar vermoedelijk 18de-eeuwse kern. Volume weergegeven op primitief kadasterplan (1831) met nu verdwenen achterhuis.

Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen) met aandaken en vlechtingen. Met schijnvoegen gepleisterde lijstgevel, aangepaste begane grond. Licht getoogde deur, poort en vensters met geriemde omlijsting en typische sluitsteen. Doorlopende lekdrempels op de verdieping. De vensters op het gelijkvloers werden in het interbellum en de jaren 1960 vergroot, de omlijstingen werden uitgewerkt naar het model van de originelen. Vernieuwd schrijnwerk. Gevel bekroond door houten kroonlijst met tandlijst en modillons.

Auteurs: Thomas, Hans