• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Burgerhuis, schuin tegenover de gemeenteschool gelegen. In 1890 kadastraal ingetekend als "nouvelle construction" met als bouwheer "Matheus-Moreels, Lambrecht. Gemeentensekretaris Sichem".

Bakstenen breedhuis met licht verhoogde begane grond van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien). Lijstgevel met dubbelhuisopstand op blauwe hardstenen plint, gekenmerkt door contrasterend kleurgebruik (rode baksteen en gesinterde baksteen), getrapte gesinterde bakstenen puilijst. Steekboogvormige deur met gesinterde bakstenen vlakke omlijsting, steekboogvormige vensters op blauwe hardstenen lekdrempels en onder gesinterde bakstenen rollaag. Vernieuwd schrijnwerk. Gevel bekroond door fries met ruitvormige bakstenen motieven onder houten kroonlijst met tandlijst en modillons.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Scherpenheuvel-Zichem, Afdeling 2, Zichem, 1890/32.

Auteurs: Thomas, Hans