Kapel Onze-Lieve-Vrouw van het Zand

Beschrijving

Door twee bomen geflankeerde wegkapel gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van het Zand, tegenover de Hamerstraat. Volgens jaarsteen daterend van 1666 en heropgebouwd in 1777. Grondig gerestaureerd of opnieuw opgebouwd met recuperatiemateriaal, vermoedelijk in de 19de eeuw (met uitbreiding naar achter).

Gebouw in traditionele bak- en zandsteenstijl op rechthoekige plattegrond met smaller en lager rechthoekig koor. Eén bouwlaag onder leien zadeldak (nok dwars op de straat), aandaken en vlechtingen. Puntgevel op zandstenen plint, muurankers, zandstenen muurbanden. Steekboogvormige vensters en deur met vlakke gesinterde bakstenen omlijstingen, zandstenen lekdrempel doorlopend in muurband. Deur met zandstenen sluitsteen, in muurband boven de deur jaarsteen "M 1666-1777" en een sterk verweerde en dus moeilijk leesbare inscriptie "R. 8(?)5(?)8", verwijzend naar het jaar van heropbouw. Interieur met witgeschilderde bepleisterde wanden (imitatievoeg).

• CORENS, K., 2001: Doen Brabant uytstak vrydom’s vaen, wie zag ooit Sichem achterstaen? Vijf eeuwen geschiedenis van de stad Zichem (1134-1605). Onuitgegeven licentiaatsverhandeling, Leuven, 141.

Auteurs: Thomas, Hans