erfgoedobject

Minardschouwburg

bouwkundig element
ID
21325
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21325

Juridische gevolgen

Beschrijving

"Minardschouwburg", zo genoemd naar de bouwkundige Louis Minard die op eigen kosten de schouwburg met het koffiehuis oprichtte in 1846. Heringericht tussen 1905 en 1908 naar ontwerp van architect J.P. Ledoux. Voorgevel ontworpen door L. Minard volgens bouwaanvraag van 1846: bepleisterde en beschilderde lijstgevel van vijf traveeën met twee en een halve bouwlaag onder schilddak (kunstleien). Gemarkeerd middenrisaliet van drie traveeën met imitatiebanden op de begane grond voorzien van rechthoekige doorgangen naar de hal. Bel-etage met rondboogvensters met booglijst op imposten ondersteund door gekoppelde Ionische pilasters; stucwerk in de boogvelden en balusters in de borstwering. Bekronende rankwerkfries en kleine rechthoekige venstertjes in riemomlijsting met bekronend sluitstuk en saterhoofdje op de halve-verdieping. Zijtravee met deuren op de begane grond en rechthoekig omlijste bovenvensters onder druiplijst en medaillon met buste. Bekronend hoofdgestel met kroonlijst op gegroepeerde modillons; de oorspronkelijke attiek met balustrade en siervazen is verdwenen.

Sfeervol schouwburginterieur in een frivole stijl, rijkelijk versierd met vergulde stucornamenten en vrouwenfiguren, putti en atlassen voornamelijk rond de scène en loges. Drie sobere balkons lopen omheen de zaal.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1846/7255 en 1905/P/1.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nb Zuid-West, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Katoenspinnerij De Gandt-Vander Schueren en omgeving

  • Is deel van
    Korianderstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Minardschouwburg [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21325 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.