erfgoedobject

Gedenkzuil militaire doden

bouwkundig element
ID: 213250   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213250

Juridische gevolgen

Beschrijving

Locatiebeschrijving

De Sint-Petruskerk van Gijverinkhove is gelegen tussen de Bellestraat en de Kasteeldreef. Vóór de kerk staat een gedenkzuil in verband met de Eerste Wereldoorlog. Op het kerkhof rond de kerk is er nog een graf in verband met de Eerste Wereldoorlog.

Historische Achtergrond

Deze gedenkzuil herinnert aan de militaire doden van Gijverinkhove van de Eerste Wereldoorlog en werd gemaakt door L. Tanghe uit Brugge. Gijverinkhove lag een achttal kilometer van het front verwijderd. Tijdens de oorlog zijn talrijke soldaten en officieren naar dit dorp afgezakt. Aan de Weegschede was een parkeerplaats voor legerautomobielen.

Kenmerken

Op een zwaar geprofileerd voetstuk met sterk geprofileerde kroonlijst, staat een naar boven toe versmallende zuil, met dubbele kroonlijst, waarvan de bovenste op kraagstenen. Op de top staat een kruis met een rozet in het midden. Op de zuil: in een rolwerkcartouche staat "1914-1918", tegen de achtergrond zijn 2 gekruiste vaandels, gekruiste sabels, een lauriertak en een oorlogskruis aangebracht, hieronder "overwinnen of sterven". Op de linker- en rechterzijkant een palmtak. Op het voetstuk: op de voorkant: zeshoekige reliëfplaat ingewerkt in de kroonlijst met eiken- en palmbladkrans, "De Gemeente Ghyverinchove aan hare gesneuvelde soldaten", een reliëf geeft een klimmende leeuw met samengebundelde eiken- en lauriertak weer; op de linkerkant de namen; op de rechterkant de namen, waarvan 1 gestorven in 1923. De letters staan in vlakreliëf en zijn geel beschilderd. Hoogte: 380 centimeter, breedte: 165 centimeter, diepte: 165 centimeter.

Uitvoering: L. Tanghe, Brugge (steenhouwer) (gesigneerd).

  • DEN BAES J. (eindred.), "Momenten van Oorlog in Vredestijd. Een tocht langs Oorlogserfgoed in Veurne-Ambacht", V.V.V. s Alveringem, Lo-Reninge, Veurne, Veurne-Ambacht, Koksijde, 2004.
  • JACOBS M., "Zij, die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen", Deel 2, Brugge, Provincie West-Vlaanderen, 1996.

Bron     : WOI Relict (959): Gedenkzuil militaire doden (Gijverinkhove - WOI)
Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  : 2004


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Parochiekerk Sint-Petrus

  • Is deel van
    Gijverinkhove

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Gedenkzuil militaire doden [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213250 (Geraadpleegd op 26-02-2020)