Oorlogsgedenkteken

Beschrijving

Gedenkzuil in een perkje naast, ten noorden van de Sint-Petruskerk van Gijverinkhove, tussen de Bellestraat en de Kasteeldreef. Op het kerkhof rond de kerk is er nog een graf in verband met de Eerste Wereldoorlog.

Deze gedenkzuil herinnert aan de militaire doden van Gijverinkhove van de Eerste Wereldoorlog en werd gemaakt door L. Tanghe uit Brugge. Gijverinkhove lag een achttal kilometer van het front verwijderd. Tijdens de oorlog zijn talrijke soldaten en officieren naar dit dorp afgezakt. Aan de Weegschede was een parkeerplaats voor legerautomobielen.

Op een zwaar geprofileerd voetstuk met sterk geprofileerde kroonlijst, staat een naar boven toe versmallende zuil, met dubbele kroonlijst, waarvan de bovenste op kraagstenen. Op de top staat een kruis met een rozet in het midden. Op de zuil: in een rolwerkcartouche staat "1914-1918", tegen de achtergrond zijn 2 gekruiste vaandels, gekruiste sabels, een lauriertak en een oorlogskruis aangebracht, hieronder "overwinnen of sterven". Op de linker- en rechterzijkant een palmtak. Op het voetstuk: op de voorkant: zeshoekige reliëfplaat ingewerkt in de kroonlijst met eiken- en palmbladkrans, "De Gemeente Ghyverinchove aan hare gesneuvelde soldaten", een reliëf geeft een klimmende leeuw met samengebundelde eiken- en lauriertak weer; op de linkerkant de namen; op de rechterkant de namen, waarvan 1 gestorven in 1923. De letters staan in vlakreliëf en zijn geel beschilderd.

Hoogte: 380 centimeter, breedte: 165 centimeter, diepte: 165 centimeter.

Uitvoering: L. Tanghe, Brugge (steenhouwer) (gesigneerd).

• DEN BAES J. (eindred.) 2004: Momenten van Oorlog in Vredestijd. Een tocht langs Oorlogserfgoed in Veurne-Ambacht, Koksijde.

Bron: WOI Relict (959): Gedenkzuil militaire doden (Gijverinkhove - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore