Gedenkzuil militaire en burgerlijke doden

Gemeente Alveringem

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gedenkzuil militaire en burgerlijke doden

Typologieoorlogsmonumenten
Tags Eerste Wereldoorlog

Locatiebeschrijving

Gelegen langs het St.-Mildredaplein, links vóór het kerkhof bij kerk. In de kerk hangen nog 2 gedenkplaten in verband met de Eerste Wereldoorlog.

Historische Achtergrond

Deze gedenkzuil herdenkt de militaire en burgerlijke doden van Izenberge van de Eerste Wereldoorlog. Het monument is van de hand van L. Tanghe uit Brugge en werd opgericht in 1921. Izenberge lag tijdens de oorlog op een tiental kilometer van het front verwijderd.

Kenmerken

Op een zwaar meerdelig, vierkantig voetstuk staat een vierkantige zuil, die naar boven toe licht versmalt en bekroond is met een geprofileerde kroonlijst en een kruis. Op de zuil: op de voorkant "1914-1918" en een reliëf met gekruiste sabel en speer, waaraan een vaandel hangt. Op de sokkel: op de voorkant "Aan onze Helden" met de namen; op de linker- en rechterkant de namen. De namen zijn niet alfabetisch gerangschikt.

Uitvoering: L. Tanghe, Brugge (gesigneerd). Hoogte: 289 centimeter, breedte: 165 centimeter, diepte: 165 centimeter.

• JACOBS M., "Zij, die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen", Deel 2, Brugge, Provincie West-Vlaanderen, 1996.

Bron: WOI Relict (960): Gedenkzuil militaire en burgerlijke doden (Izenberge - WOI)

Auteurs: Decoodt, Hannelore