erfgoedobject

Buste koning Albert I

bouwkundig element
ID
213257
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213257

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Buste koning Albert I
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Gelegen langs het Koningsplein en de Koninklijke Baan, tegenover de Lindenlaan, op zo'n 500 meter ten noordwesten van de Sint-Pieterskerk, in een bebouwde omgeving.

Historische achtergrond

Deze portretbuste (op het "Koningsplein") herdenkt de rol van Koning Albert I in de Eerste Wereldoorlog. Het Comité Monument Koning Albert I richtte dit gedenkteken op op 17 juni 1990. Ontwerpster was Monique Mol. Albert was in 1909 koning geworden. Hij zou bijzonder populair worden, omdat hij bij zijn soldaten bleef en weigerde hen als 'kanonnenvlees' op te offeren. Ook in het buitenland verwierf de vorst een ongekende populariteit door de manier waarop hij, als hoofd van het Poor little Belgium, het Duits ultimatum had verworpen en het Duits leger had weten te stoppen aan de IJzer. Met de bezielende koningin Elisabeth als verpleegster aan zijn zijde kon het mythologiseren van deze 'Koning-Ridder' beginnen.

Kenmerken

In een speciaal daartoe aangelegd perk staat een bakstenen sokkel op een arduinen voet. Bovenaan een grijze hardstenen dekplaat, met daarop een portretbuste van Albert I. Hierbij: "Z.M. Albert I". Op de sokkel bevindt zich aan de voorkant een donkere, rechthoekige, marmeren plaat met de tekst: "Z.M. Albert I Koning der Belgen 1909-1934 De Panne 1914-1918". Aan de achterkant hangt een gelijkaardige plaat: "Comité Monument Koning Albert I De Panne 17-6-1990" gevolgd door de namen. Hoogte: 237 centimeter, lengte: 95 centimeter, diepte: 95 centimeter.

Uitvoering: Monique Mol (ontwerpster, op marmeren plaat vermeld).

  • De VOS L. 2003: De Eerste Wereldoorlog, Leuven.

Bron: WOI Relict (1095): Buste Albert I (De Panne - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De sokkel met buste is bij een heraanleg van het Koningsplein meer oostwaarts verplaatst. 

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Buste koning Albert I [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213257 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.