erfgoedobject

Standbeeld burgerlijke en militaire doden

bouwkundig element
ID: 213259   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213259

Juridische gevolgen

Beschrijving

Locatiebeschrijving

Rondom de kerk van Dranouter bevinden zich verschillende relicten in verband met de Eerste Wereldoorlog: het standbeeld op de noordwesthoek van het kerkhof (kruispunt Dikkebusstraat – Lettingstraat) en de Britse graven, verspreid over 3 perken aan de zuidwestkant, de zuidkant en de noordkant van de begraafplaats.

Historische Achtergrond

Dit standbeeld werd opgericht op initiatief van de Vlaamse Oud-Strijders (V.O.S.) en onthuld door de voorzitter van de V.O.S. op 25 mei 1924. Het monument werd overgedragen aan de burgemeester namens de gemeente.

Kenmerken

Tweedelige ruw behouwen sokkel waarvan het bovenste deel licht convex gebogen is. Hierop staat het enigszins disproportioneel monolithische beeld van een soldaat, met één been vooruit. Hij houdt in de rechterhand het geweer met de loop naar boven en draagt een lange legermantel met opvallend geprofileerde munitiezakjes. Hij heeft een hoekig gelaat. Details zijn verder nauwelijks aangegeven. Op de voorkant: op de bovenste sokkel de voorstelling in vlakreliëf van een gevallen soldaat met één hand geopend in een hulpeloos gebaar, rechts een kapelletje met daarin een kruis met "AVV VVK" op, hierboven en onder "Dranouter aan zijne Gesneuvelden", rechts onder het beschilderde wapenschild van Dranouter; op de onderste sokkel "1914-1918" met een Vlaamse leeuw ertussen. Bovenstaande werd afgewerkt met geel. Op de linkerkant: "Krijgers", de namen, op de rechterkant: "Burgers", de namen (alle namen alfabetisch geordend), geel beschilderd. Op de achterkant: "Aan onze Makkers De Toneelafdeeling V.O.S. Gemeentebestuur & Bevolking 25 Mei 1924. Honor et Gloria Nostris Unitis in Bello". Uitgehouwen en geel beschilderde letters. Hoogte: 360 centimeter, breedte: 130,5 centimeter, diepte: 115,5 centimeter.

Uitvoering: A. Van Parijs (gesigneerd).

  • JACOBS M., "Zij, die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen", Deel 2, Brugge, Provincie West-Vlaanderen, 1996.

Bron     : WOI Relict (135): Standbeeld burgerlijke en militaire doden (Dranouter - WOI)
Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  : 2003


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Parochiekerk Sint-Jan-Baptist

  • Is deel van
    Dranouter

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Standbeeld burgerlijke en militaire doden [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213259 (Geraadpleegd op 12-08-2020)