Standbeeld burgerlijke en militaire doden

Beschrijving

Rondom de kerk van Dranouter bevinden zich verschillende relicten in verband met de Eerste Wereldoorlog: het standbeeld op de noordwestelijke hoek van het kerkhof (kruispunt Dikkebusstraat – Lettingstraat) en Britse graven, verspreid over drie perken aan de zuidwestelijke, zuidelijke en noordelijke zijde van het kerkhof.

Historische Achtergrond

Het standbeeld werd opgericht op initiatief van de Vlaamse Oud-Strijders (V.O.S.) en onthuld door de voorzitter van de V.O.S. op 25 mei 1924. Het gedenkteken werd overgedragen aan de burgemeester namens de gemeente.

Kenmerken

Tweedelige ruw behouwen sokkel waarvan het bovenste deel licht convex gebogen is. Hierop staat het enigszins disproportioneel monolithische beeld van een soldaat, met één been vooruit. Hij houdt in de rechterhand het geweer met de loop naar boven en draagt een lange legermantel met opvallend geprofileerde munitiezakjes. Hij heeft een hoekig gelaat. Details zijn verder nauwelijks aangegeven.

Op de voorkant: op de bovenste sokkel de voorstelling in vlakreliëf van een gevallen soldaat met één hand geopend in een hulpeloos gebaar, rechts een kapelletje met daarin een kruis met "AVV VVK" op, hierboven en onder "Dranouter aan zijne Gesneuvelden", rechts onder het beschilderde wapenschild van Dranouter; op de onderste sokkel "1914-1918" met een Vlaamse leeuw ertussen. Bovenstaande werd afgewerkt met geel. Op de linkerkant: "Krijgers", de namen, op de rechterkant: "Burgers", de namen (alle namen alfabetisch geordend), geel beschilderd. Op de achterkant: "Aan onze Makkers De Toneelafdeeling V.O.S. Gemeentebestuur & Bevolking 25 Mei 1924. Honor et Gloria Nostris Unitis in Bello". Uitgehouwen en geel beschilderde letters. Hoogte: 360 centimeter, breedte: 130,5 centimeter, diepte: 115,5 centimeter.

Uitvoering: A. Van Parys (gesigneerd).

Bron: WOI Relict (135): Standbeeld burgerlijke en militaire doden (Dranouter - WOI)