Gedenksteen 27ste en 30ste Amerikaanse divisies

Beschrijving

Gelegen langs de Kemmelstraat, op circa 500 meter ten zuidwesten van de Vierstraat en op circa 2200 meter ten noordoosten van Kemmel, in heuvelachtig, landelijk gebied.

Historische Achtergrond

Dit gedenkteken, naar een ontwerp van George Howe uit Philadelphia (Pennsylvania), werd in 1929 opgericht door de American Battle Monuments Commission, een Amerikaanse overheidsinstelling die ook instaat voor het onderhoud van het gedenkteken. Ze wil herinneren aan de 27ste en 30ste Amerikaanse divisies, die in de regio van Ieper en de Leiestreek werden ingezet tussen 18 augustus en 4 september 1918. Bij deze ontzettingsgevechten vielen ongeveer 1300 slachtoffers bij de 27ste divisie en 800 slachtoffers bij de 30ste divisie. Velen van hen zijn begraven op de Amerikaanse begraafplaats nabij Waregem. De bijnaam voor de 27ste divisie was "Orion" (zie sterrenbeeld), voor de 30ste divisie "Old Hickory" (zie oude notenboom). Het gedenkteken is opgericht langs de York Road, zoals de weg van Ieper naar Kemmel werd genoemd, die ter hoogte van de Vierstraat een drukke aanvoerlijn naar het front was.

Kenmerken

Een breed rechthoekig platform uit witte natuursteen met twee treden aan de drie zijden, is omheind met paaltjes en ijzerwerk. In het midden staat een brede meerledige sokkel en een massief rechthoekig blok. Aan de voorkant is tegen de sokkel aan een kleine cirkelvormige uitsprong aangebracht, waarop een lauwerkrans met een Amerikaanse helm ligt. Op de voorkant: links en rechts van de tekst staan twee zwaarden in vlakreliëf met de punt naar beneden, "27 th division 30th division erected by the United States of America to commemorate the services of American troops who fought in this vincinity", "August 18 - September 4 1918"; op de linkerkant: "Erigé par les Etats-Unis d'Amérique pour commémorer le souvenir des troupes Américaines qui combattirent dans cette région"; op de achterkant: het kenteken van de 27ste divisie en van de 30ste divisie; op de rechterkant: "Opgericht door de Vereenigde Staten van Amerika tot gedachtenis der diensten van de Amerikaansche troepen die in deze streek streden."

Hoogte: 225,5 centimeter breedte: 1580 centimeter, diepte: 974 centimeter.

• DUMOULIN K. 2002: Het Amerikaans leger in Flanders Fields, Gidsenkroniek Westland, 3.