erfgoedobject

Gedenkmuur militaire en burgerlijke doden

bouwkundig element
ID
213261
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213261

Juridische gevolgen

Beschrijving

Deze gedenkmuur staat langs de Polenlaan, naast het voormalige gemeentehuis, in het centrum van Kemmel.

Het betreft een gedenkteken ter herinnering aan de burgerlijke en militaire slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog afkomstig uit Kemmel. Kemmel lag nagenoeg de ganse oorlog dicht bij het front. Vanaf 26 april tot het einde van augustus 1918 was het dorp in Duitse handen. Het dorp geraakte door artilleriebeschietingen en bombardementen bijna volledig verwoest.

Kenmerken

Op een cementen podium met twee treden en een plint staat een gele bakstenen muur, met twee vlakke pilasters opzij gesteund door twee concave steunmuurtjes. Het hoofdgestel heeft een zware geprofileerde kroonlijst. In het midden in een nis, bovenaan afgeboord met een tandlijst, hangen een bronzen en een hardstenen gedenkplaat. In de nis: op de bronzen plaat "1914 -1918. De Gemeente Kemmel ter gedachtenis harer Slachtoffers van den Oorlog", in het midden een kruis met links het wapenschild van Vlaanderen, rechts dit van West-Vlaanderen en op het kruis dit van Kemmel, de namen van de "Gesneuvelde soldaten", de namen van de "Burger-slachtoffers" (geen specifieke volgorde); op de hardstenen plaat: de namen van de "Burgerslachtoffers", 1940-1945, alfabetisch gerangschikt. Onder de nis: in een betonnen plaat "In memoriam".

Hoogte: 427 centimeter, breedte: 646 centimeter, diepte: 210 centimeter.

  • JACOBS M. 1996: Zij die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, deel 2, Brugge.

Bron: WOI Relict (140): Gedenkmuur militaire en burgerlijke doden (Kemmel - WOI-WOII)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Gemeentehuis van Kemmel

  • Is deel van
    Kemmel


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Gedenkmuur militaire en burgerlijke doden [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213261 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.