erfgoedobject

Gedenkzuil militaire en burgerlijke doden

bouwkundig element
ID
213262
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213262

Juridische gevolgen

Beschrijving

Oorlogsgedenkteken op de hoek van het kerkhof (Dikkebusstraat – Kemmelbergweg) bij de Sint-Petruskerk van Loker. Behalve dit oorlogsgedenkteken herinneren nog items bij de kerk aan de Eerste Wereldoorlog: op het kerkhof zijn er twee perken met Britse graven (Loker Churchyard), in de kerk herinnert een glasraam aan de 'Groote Oorlog'.

Dit oorlogsgedenkteken, een initiatief van de V.O.S. (Vlaamse Oud-Strijders), werd onthuld op 24 april 1927.

Kenmerken

Het hardstenen podium met drie treden, heeft op de vier hoeken een geprofileerd paaltje. In het midden staat een vierkante sokkel met vier kleine hoeksteuntjes en draagt een naar boven toe versmallende zuil. Deze heeft in het midden een doorlopende kroonlijst, aan de voorzijde gebogen, met daaronder een festoen in reliëf. Hij is bovenaan afgewerkt met een geprofileerde, met bladeren en voluten versierde kroonlijst. Op de top staat een ronde zuil met een helm erover. Op de sokkel is een zittende leeuw in reliëf afgebeeld. Op de zuil: op de voorkant in reliëf voorgesteld een kruis, een gekruiste palmtak en een lauriertak. "Locre aan zijne helden", "Gesneuvelde soldaten", Eerste Wereldoorlog, de namen; op de linkerkant "Burgerlijke slachtoffers", Eerste Wereldoorlog, de namen chronologisch gerangschikt; op de rechterkant burgerlijke slachtoffers, Eerste Wereldoorlog, de namen, 1940-45 burgerlijke slachtoffers, de namen, chronologisch gerangschikt. Hoogte: 595 centimeter, breedte: 297 centimeter, diepte: 297 centimeter.

Uitvoering: A. Derudder, Komen (gesigneerd).

  • JACOBS M. 1996: Zij die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, deel 2, Brugge.

Bron: WOI Relict (150): Gedenkzuil militaire en burgerlijke doden (Loker - WOI-WOII)
Auteurs: Decoodt, Hannelore
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Parochiekerk Sint-Petrus met kerkhof

  • Is deel van
    Loker


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gedenkzuil militaire en burgerlijke doden [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213262 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.