erfgoedobject

Gedenkzuil militaire en burgerlijke doden

bouwkundig element
ID
213266
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213266

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gelegen op het dorpsplein van Wijtschate, een grasplein omzoomd met bomen met in het midden een kiosk.

Dit gedenkteken, een initiatief van de Vlaamse Oud-Strijders (V.O.S.), werd onthuld op 11 mei 1927.

Kenmerken

Opgesteld te midden van een bloemperk op een verhoog met drie treden en een meervoudig gelede sokkel, staat een zuil, waarvan de zijden vanuit de basis concaaf gebogen zijn en die naar boven toe verjongt. Net onder het midden en bovenaan is er een doorlopende kroonlijst. Op de top staat een geprofileerde vaas, waaruit een vlam ontspringt en die onderaan versierd is met leeuwenkoppen en leeuwenpoten. Op de voorkant bovenaan in reliëf een zwart beschilderd kruis dat op de andere zijden wordt herhaald. Op de voorkant in het midden in reliëf een guirlande, een Belgische vlag, een zwaard en een palmtak en een oorlogskruis, daaronder in vlakreliëf en zwart beschilderd: "1914-1918", "Wytschaete aan hare helden gevallen voor het vaderland" "1940 1945"; op de rechterkant: "Gesneuvelde soldaten" Eerste Wereldoorlog, de namen, "1940-1945" 1 soldaat, "Burgerlijke slachtoffers 1940-1945"; op de linkerkant: "Gesneuvelde soldaten", de namen, "1940-1945", 1 naam, "Burgerlijke slachtoffers", de namen; op de achterkant: "Burgerlijke slachtoffers", de namen; onderaan op de sokkel: een eiken- en palmtak en het wapenschild van Wijtschate. Alle namen alfabetisch gerangschikt. Uitgehouwen, wit beschilderde letters. Hoogte: 608,5 centimeter, breedte: 622 centimeter (mon. 280 centimeter), diepte: 622 centimeter (mon. 280 centimeter).

Uitvoering: G. Gaudier-Rembaux (sculpteur), Ecaussinnes (gesigneerd).

  • JACOBS M. 1996: Zij die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, deel 2, Brugge.

Bron: WOI Relict (176): Gedenkzuil militaire en burgerlijke doden (Wijtschate - WOI-WOII)
Auteurs: Decoodt, Hannelore
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gedenkzuil militaire en burgerlijke doden [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213266 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.