erfgoedobject

Gedenksteen Lasnier en het 1er Bn. Chasseurs à Pied

bouwkundig element
ID: 213267   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213267

Juridische gevolgen

Beschrijving

Locatiebeschrijving

Gelegen langs de Voormezelestraat, aan het begin van het pad naar de Britse begraafplaats "Croonaert Chapel Cemetery". Op nauwelijks 100 meter meer naar het oosten ligt de site "Bayernwald". De omgeving is landelijk en heuvelachtig.

Historische Achtergrond

Luitenant Lasnier en de 11 onderofficieren en 174 manschappen van de 1ste "Chasseurs à Pied" lieten het leven tijdens de bloedige gevechten om de "Kapellerie" en "Bois Quarante", tussen 3 en 15 november 1914. Het monument werd ingehuldigd op 9 juni 1935 op initiatief van de "Amicale Saint-Blaise", de veteranenbond van de eenheid, in aanwezigheid van verschillende oud-bevelhebbers en enkele politici.

Kenmerken

Op een vierkante trede uit blauwgrijze hardsteen staat een kleine, vrij zware vierkante zuil, naar boven toe versmallend en met afgeronde top. Op de voorzijde bovenaan staat een bronzen haan op een bol, waaraan een hoorn hangt met daarin de letters "I B.C.P.". Op een bronzen plaat in vlakreliëf staat "A la mémoire du Lieutenant Lasnier, des 11 sous-officiers, 174 caporaux et chasseurs du 1er Bataillon de Chasseurs à Pied Français tombés sur ce sol pour la défense de la Belgique et de la France dans les combats du 3 au 15 Novembre 1914". Hoogte: 140 centimeter, breedte: 84 centimeter, diepte: 84 centimeter.

De uitvoerders staan op plaatje onderaan: "G. Timmerman en zoon, bij de Bascule, Yper".

  • BOSTYN F., VANCOILLIE J. e.a., "Bayernwald. Het Croonaertbos in de Eerste Wereldoorlog. Association for Battlefield Archaeology in Flanders. Studies II". Zonnebeke, ABAF, 2000.
  • JACOBS M., "Zij, die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen", Deel 2, Brugge, Provincie West-Vlaanderen, 1996.

Bron     : WOI Relict (181): Gedenksteen Lasnier en het 1er Bn. Chasseurs à Pied (Wijtschate - WOI)
Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  : 2003


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Gedenksteen Lasnier en het 1er Bn. Chasseurs à Pied [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213267 (Geraadpleegd op 22-09-2020)