erfgoedobject

Standbeeld militaire en burgerlijke slachtoffers en Franse militairen

bouwkundig element
ID
213273
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213273

Juridische gevolgen

Beschrijving

Oorlogsgedenkteken langs Hollebeke-Dorp, rechts naast de Onze-Lieve-Vrouw Geboortekerk.

Historische Achtergrond

Het oorlogsgedenkteken voor de burgerlijke en militaire slachtoffers van Hollebeke en Franse militairen die hier de dood vonden, werd onthuld op 23 mei 1926.

Het dorp Hollebeke zou tijdens de oorlog herhaaldelijk van bezetter wisselden. Tijdens de Eerste Slag bij Ieper (oktober-november 1914) werd het door de Duitsers veroverd. In 1917, toen de geallieerden ten gevolge van de Mijnenslag en de Derde Slag bij Ieper naar het oosten opschoven, werd het dorp nagenoeg gedwarst door de frontlijn. In het voorjaar van 1918 werd het dorp opnieuw bezet door de Duitsers, totdat het in september 1918 definitief heroverd zou worden.

Kenmerken

Op een podium met drie treden staat een vierkante sokkel uit hardsteen, met trapsgewijs versmallende kroonlijst. Hierop is het beeld van een soldaat in velduitrusting geplaatst die gereed staat om een granaat te werpen. Aan zijn voeten ligt de loop van een kanon, een boomstronk en een palmtak. Het gedenkteken is omgeven door hardstenen paaltjes in de vorm van een obus.

Op de sokkel: op de voorkant in vlakreliëf een kruis met ingeschreven cirkel, "Hier liggen hun lijken als zaden in 't zand, hoop op den oogst, O Vlaanderland !", "Cyr. Verschaeve" (nagenoeg onleesbaar); op de linkerkant "Hulde aan onze helden van Hollebeke 1914-1918", de namen (alfabetisch); op de rechterkant "Hulde aan onze gevallen Burgers 1914-1918", de namen (niet alfabetisch) en "1940-1945", de naam; op de achterkant: "Honneur à nos héros français 1914-18", de namen (alfabetisch). De letters zijn uitgehouwen en zwart beschilderd.

Hoogte 443 centimeter x breedte 240 centimeter x diepte 240 centimeter.

Uitvoering: Demeyere-Verlinde, Waasten (gesigneerd).

  • JACOBS M. 1996: Zij die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, deel 2, Brugge.

Bron: WOI Relict (1233): Standbeeld militaire en burgerlijke slachtoffers en Franse gesneuvelden (Hollebeke - WOI-WOII)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Geboorte

  • Is deel van
    Hollebeke


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Standbeeld militaire en burgerlijke slachtoffers en Franse militairen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213273 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.