erfgoedobject

Gedenkzuil militaire doden

bouwkundig element
ID
213275
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213275

Juridische gevolgen

Beschrijving

Locatiebeschrijving

Links voor de toegang van de kerk van Vlamertinge staat de gedenkzuil ter herinnering aan de militaire slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog. In de Sint-Vedastuskerk, binnen tegen de linkerzijmuur van de kerk bevindt zich de gedenkplaat voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van beide wereldoorlogen.

Historische Achtergrond

Het monument is een initiatief van de V.O.S. (Vlaamse Oud-Strijders). Het werd op 2 november 1924 door Raf Six, voorzitter van de V.O.S. onthuld en aan de gemeente overhandigd. Daarbij hield professor Fr. Daels een gelegenheidstoespraak. Tussen 7 en 10 oktober 1914 werd Vlamertinge voor een heel korte tijd bezet door de Duitsers. Daarna werd het een belangrijk geallieerd centrum voor medische posten, kampen en munitie-voorraden. Het dorp bevond zich nog net binnen de grenzen van het bereik van de Duitse artillerie, waardoor het nagenoeg volledig vernield raakte.

Kenmerken

Tegen een rechthoekige, hardstenen sokkel en dito zuil, die naar boven toe verjongt en bovenaan met een bekroning uit witte natuursteen is afgewerkt, leunt een dode soldaat in uniform ondersteund door een vredesengel. De soldaat houdt een palmtak in de hand en de engel een openliggend boek met het woord "onsterfelijk" op. Op de zuil: bovenaan staat "Vrede"; op de linker- en achterkant de namen van de soldaten; op de rechterkant eveneens de namen van de soldaten en deze van de Tweede Wereldoorlog. Op de sokkel: omlijst door gestileerde lauwertakken, "Hun lijken liggen als zaden in 't zand hoop op den oogst O Vlaanderland". Hoogte: 428 centimeter, breedte: 124 centimeter, diepte: 132 centimeter.

Uitvoering: E. Dhondt, Gent, beeldhouwer (gesigneerd).

  • CLAEREBOUT J., Oorlogsgedenkteken te Vlamertinge, in "Iepers Kwartier", XXXVI, 1 (maart 2002).
  • JACOBS M., Zij, die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Deel 2, Brugge, Provincie West-Vlaanderen, 1996.

Bron     : WOI Relict (1361): Gedenkzuil militaire doden (Vlamertinge - WOI-WOII)
Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  : 2003


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gedenkzuil militaire doden [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213275 (Geraadpleegd op 10-05-2021)