Gedenkzuil militaire doden

Beschrijving

Links voor de toegang van de kerk van Vlamertinge staat de gedenkzuil ter herinnering aan de militaire slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog. In de Sint-Vedastuskerk, binnen tegen de linkerzijmuur van de kerk bevindt zich een gedenkplaat voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van beide wereldoorlogen.

Historische achtergrond

Het gedenkteken is een initiatief van de V.O.S. (Vlaamse Oud-Strijders). Het werd op 2 november 1924 door Raf Six, voorzitter van de V.O.S. onthuld en aan de gemeente overhandigd. Daarbij hield professor Fr. Daels een gelegenheidstoespraak.

Tussen 7 en 10 oktober 1914 werd Vlamertinge voor een heel korte tijd bezet door de Duitsers. Daarna werd het een belangrijk geallieerd centrum voor medische posten, kampen en munitievoorraden. Het dorp bevond zich nog net binnen de grenzen van het bereik van de Duitse artillerie, waardoor het nagenoeg volledig vernield raakte.

Kenmerken

Tegen een rechthoekige hardstenen sokkel en dito zuil, die naar boven toe verjongt en bovenaan met een bekroning uit witte natuursteen is afgewerkt, leunt een dode soldaat in uniform ondersteund door een vredesengel. De soldaat houdt een palmtak in de hand en de engel een openliggend boek met het woord "onsterfelijk" op. Op de zuil: bovenaan staat "Vrede"; op de linker- en achterkant de namen van de soldaten; op de rechterkant eveneens de namen van de soldaten en deze van de Tweede Wereldoorlog. Op de sokkel: omlijst door gestileerde lauwertakken, "Hun lijken liggen als zaden in 't zand hoop op den oogst O Vlaanderland".

Hoogte: 428 centimeter, breedte: 124 centimeter, diepte: 132 centimeter.

Uitvoering: E. Dhondt, Gent, beeldhouwer (gesigneerd).