erfgoedobject

Gedenkkruis King's Royal Rifle Corps

bouwkundig element
ID
213278
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213278

Juridische gevolgen

Beschrijving

Oorlogsgedenkteken langs de Meenseweg, vlak voor huisnummer 498, voor de parking van het pretpark Bellewaerde, op circa 300 meter ten oosten van de begraafplaats Hooge Crater Cemetery.

Historische Achtergrond

Het gedenkteken voor de King's Royal Rifle Corps, gelijkaardig aan een gedenkteken te Pozières en een gedenkteken te Winchester, werd hier geplaatst omwille van de deelname van deze eenheid aan de gevechten op 30/31 juli 1915 (Duitse aanval met vlammenwerpers) op Hooge en hun deelname aan de latere gevechten bij Sanctuary Wood (2 juni 1916).

Tijdens de oorlog groeide dit regiment aan tot 22 bataljons. Gedurende gans de oorlog zou heel zwaar gevochten worden in de omgeving van Hooge, door zijn hoogteligging een strategisch heel interessante positie voor beide partijen. Hier stond een kasteel van de familie de Vinck, dat op Britse militaire kaarten aangeduid werd met Hooge Château. Op 31 oktober 1914, toen de staf van de 1ste en 2de Britse divisie hier vergaderde, was het kasteel het doelwit van een Duitse artillerie-aanval, waarbij bijna alle aanwezige officieren gedood werden. Na deze Duitse aanval zou White Chateau nabij Hellfire Corner (Kruiskalsijde) als geallieerd hoofdkwartier tijdens de Eerste Slag bij Ieper gebruikt worden.

In 1915 zou heel hard gevochten worden om Hooge, waarbij de ruïnes van het kasteel, met zijn omgeving meermaals van bezetter wisselden. Op 2 juni konden de Duitsers de ruïnes van het kasteel veroveren. Na deze gevechten lagen de Britten en de Duitsers ter hoogte van Hooge op nauwelijks 50 meter van mekaar. Er werd een Britse tegenaanval gepland, die uiteindelijk zou plaatsvinden op 19 juli 1915 en voorafgegaan werd door de ontploffing van een mijnlading van 2200 kilogram, wat tot dan toe de grootste mijnlading van de oorlog was geweest. De mijnlading was geplaatst geweest door de 175th Tunnelling Company. Bij de explosie werden een tiental mannen van de 4th Middlesex levend onder het neerkomende puin begraven. De geallieerden slaagden er tijdens de daaropvolgende aanval niet in om veel verder te geraken dan de krater zelf. Tijdens een Duitse tegenaanval eind juli 1915 gebruikten de Duitsers een nieuw wapen: de vlammenwerper. Toen was de 8th Rifle Brigade bij de Hooge-krater gelegerd, met aan de linkerflank de 9th King's Royal Rifle Corps en aan de rechterflank de 7th King's Royal Rifle Corps. De Britten werden teruggeslagen. Tijdens een Britse tegenaanval op 9 augustus 1915 konden ze het terrein, dat ze een tiental dagen eerder verloren hadden, de Hooge-krater incluis, opnieuw veroveren. Op 25 september 1915 voerden de Britten bij Bellewaerde Ridge en Hooge een aanval uit op de Duitse stellingen (in het kader van een grootscheepse aanval bij het Franse Loos). De aanval was voorafgegaan door de ontploffing van twee mijnladingen. Tegen het einde van de dag bevonden de Britten zich echter opnieuw in de loopgraven, van waaruit ze 's morgens vertrokken waren, circa 4000 'verliezen rijker'… Tijdens de Slag om Mount Sorrel lieten de Duitsers op 6 juni 1916 in de omgeving van het Hooge vier krachtige mijnladingen tot ontploffing brengen, waarna ze 500 tot 800 meter konden oprukken. De Canadezen waren er op 13 juni in geslaagd om Hill 62 te heroveren, maar Hooge moesten ze een jaar lang in Duitse handen laten. Aan het begin van de Derde Slag bij Ieper slaagde de 24th Brigade (8th Division) erin om Hooge te heroveren. De omgeving van Hooge werd evenwel een tankkerkhof. Tijdens het Duitse Lente-Offensief (april 1918) werden de Britten teruggedrongen tot het Hooge. Door de Duitse druk besloten ze om een nieuwe positie in te nemen nabij Hell Fire Corner (Kruiskalsijde). Op 28 september 1918 (Eindoffensief) tenslotte slaagden de Britten er in om tot Geluveld op te trekken.

De Hooge-krater van 19 juli 1915 had een doorsnede van 40 meter en een diepte van 6 meter. De kraterwand bestond uit 5 meter hoog opgeworpen aarde en was door beide kampen een gegeerde schuilplaats, die veel mogelijkheden bood. De krater werd in de jaren '20 opgevuld. De cirkelvormige diepte rondom de Stone of Remembrance op Hooge Crater Cemetery wil refereren naar deze en andere mijnkraters die in de omgeving werden geslagen. Het kasteel Hooge werd na de oorlog heropgebouwd op de plaats van de vooroorlogse stallingen. Het kasteelpark is bijna volledig in handen gekomen van het pretpark Bellewaerde. De kraters in de tuin van het in Engelse cottage-stijl heropgebouwde landhuis dateren van 6 juni 1916, toen de Duitsers ondergrondse mijnladingen tot ontploffing lieten brengen.

Kenmerken

Langsheen de weg staat op een gedeeltelijk betonnen en gedeeltelijk hardstenen podium een geprofileerde hardstenen sokkel met drie treden aan elke zijde en vier afgeschuinde blokken op de hoeken. Hierop staat een kruis met korte zijarmen en blokjes in de hoeken. Op de sokkel: op de voorkant uitgehouwen, wit beschilderde letters, het kenteken (een oorlogskruis met de volgende tekst "Peninsula The King's Royal Rifle Corps"), hieronder "To the memory of officers and men who gave their lives on the battlefields of Flanders fighting in the cause of liberty and justice", "King's Royal Rifle Corps Battalions", in drie verticale registers: "1st.; 2nd.; 3rd.; 4th.; 7th."; "8th.; 9th.; 10th.; 11th.; 18th."; "12th.; 13th.; 16th.; 17th.; 21st.". Hoogte: 431 centimeter, breedte: 331 centimeter, diepte: 332 centimeter.

  • HOLT T. & V. 2003: Major & Mrs Holt, Battlefield Guide to the Ypres Salient, London.
  • JACOBS M. 1996: Zij die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, deel 2, Brugge.

Bron: WOI Relict (799): Gedenkkruis King's Royal Rifle Corps (Zillebeke - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Gedenkkruis King's Royal Rifle Corps [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213278 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.