Gedenkkruis militaire en burgerlijke doden

Beschrijving

De Sint-Andrieskerk van Bikschote is gelegen langs de Bikschotestraat. Rechts vóór de kerk en vóór het kerkhof staat dit gedenkkruis, op de hoek van het kerkhof staat een gedenkkapel. In de kerk ten slotte herinneren vijf glasramen aan de Eerste Wereldoorlog.

Historische Achtergrond

Tijdens de Eerste Slag bij Ieper (19 oktober - 22 november 1914) vluchtten de meeste burgers en werd Bikschote als één van de meest westelijke dorpen door de Duitsers veroverd. Het gas van 22 april 1915 werd iets ten zuiden van het dorp losgelaten en luidde de Tweede Slag bij Ieper (22 april - 25 mei 1915) in. Met de Derde Slag bij Ieper (31 juli - 10 november 1917) werd Bikschote met de grond gelijk gemaakt toen de Britse artillerie alle registers opentrok. Fransen konden toen reeds op 31 juli 1917 Bikschote heroveren. Met het Duitse Lenteoffensief (9 - 29 april 1918) moest de veroverde grond weer afgestaan worden. Het duurde tot 28 september 1918, het Eindoffensief, vooraleer Belgische troepen erin slaagden dit dorp definitief te heroveren. Bikschote was volledig vernield.

De neogotische Sint-Andrieskerk werd heropgebouwd in de periode 1922-1924 naar een ontwerp van architect Marcel Hocepied.

Kenmerken

Brede ruwe natuurstenen muur, opzij gesteund door twee dwarsmuurtjes en vooraan afgesloten door een hek. In het midden staat een zware meerdelige hardstenen sokkel, die naar boven toe versmalt. Hierop staat een eenvoudig Keltisch kruis uit hardsteen. In het kruis "D.O.M." uitgehouwen. Op de sokkel van het kruis: op de voorkant een wapenschild met Vlaamse leeuw, met opzij ervan ineengevlochten doornen; op de rechter- en de linkerkant: bladversiering, hieronder "Bixschote aan zijne helden 1914-1918" in zwarte letters, onderaan "R.I.P". Op de muur links: de namen van de slachtoffers. Op de muur rechts: de namen van de slachtoffers. Op de rechtse dwarsmuur: hardstenen gedenkplaat met kruis: "Ter herinnering aan de gevallen burgers". Dit alles in gele letters. Aan de buitenkant hangt een plaat: "Nooit meer oorlog" "Bikschote, 9 juli 1989" ter herinnering aan de opening van het vredespad.

Uitvoering: Marcel Hocepied architecte, G.A.I.N. Mafles (gesigneerd). Hoogte: 544 centimeter, breedte: 607 centimeter, diepte: 252 centimeter.

• S.N. 2004: Langemark-Poelkapelle graag gezien. Langemark - Poelkapelle - Bikschote - Sint-Juliaan - Madonna, Koksijde.

Bron: WOI Relict (668): Gedenkkruis militaire en burgerlijke doden (Bikschote - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele