Gedenksteen 2e Chasseurs d'Afrique

Beschrijving

Gelegen in een weide ten noordwesten van boerderij Beekstraat nummer 1, net ten zuiden van de Broenbeek, op circa 1200 meter ten noorden van het centrum van Langemark, op circa 100 meter ten oosten van de betonrestanten op de hoek met de Kleine Merkemstraat en op circa 400 meter ten oosten van het gedenkteken voor de genie en artillerie van de 34ste Britse divisie, met de Duitse bunker erbij. De omgeving is landelijk.

Historische Achtergrond

Achter (ten noorden van) de Duitse Koekuit-Stellung en de Broenbeek waren Duitse heuse versterkingen opgetrokken. Nabij het kruispunt van de Beekstraat met de Kleine Merkemstraat was een bosje, dat op Duitse stafkaarten Toten-Waldchen genoemd werd. De Guards Division ondernam in augustus 1917 (tijdens de Derde Slag bij Ieper) verschillende pogingen om de versterkte Broenbeek over te steken. Deze aanvallen strandden steeds door het mitrailleurvuur, afkomstig uit Duitse versterkingen. Ook een poging van de 29ste divisie (die de Guards Division afloste) om de beek over te steken, mislukte op 16 augustus. Ondertussen was de Broenbeek door aanhoudende regen en artilleriegeschut in een moeraslandschap geschapen. Een nieuwe poging van de Guards op 27 augustus faalde opnieuw. Pas op 9 september konden ze de blubber en de vijand met hun pill boxes overwinnen. Een verdere doorstoot was niet meer mogelijk. De versterkingen werden ingeschakeld als voorposten, die door de Irish Guards werden bemand. Een Duitse tegenaanval op 13 september door het Duitse 65 R.I.R. (Reserve-Infanterie-Regiment) dwong de Guards om zich opnieuw achter (ten zuiden van) de Broenbeek terug te trekken. De Broenbeek zou pas de volgende maand overgestoken kunnen worden.

Dit gedenkteken herinnert aan Emilien Girault en André Etienne Malliavin, respectievelijk Brigadier en Adjudant bij het 2e Regiment Chasseurs d'Afrique, op deze plaats omgekomen op 9 oktober 1917. Malliavin werd meteen opgegeven als "disparu". Girault werd opgegeven als "mort par éclats d'obus" en begraven op Saint Charles de Potyze in Ieper. De Chasseurs d'Afrique maakten deel uit van de Franse cavalerie. Voor deze ruiterijregimenten was er een koloniale rekrutering in Noord-Afrika. In 1914 telde de Franse cavalerie zes regimenten Chasseurs d'Afrique.

Kenmerken

Vierkante hardstenen korte gedenkzuil op kleine sokkel, meerledig geprofileerd in het midden met afgeschuinde hoeken. Op de top is een dookgat zichtbaar. Uitgehouwen versiering en letters, op de voorkant leliekruis, "A la mémoire de André Malliavin adjudant au 2e Chasseurs d'Afrique tué à cette place le 9 Octobre 1917"; op de linkerkant "A la mémoire de Emilien Girault. Brigadier au 2e Chasseurs d'Afrique tué à cette place le 9 Octobre 1917"; op de rechterkant "Paris, Verdun, Les Flandres".

Uitvoering: De Plancke Frères, Ypres (gesigneerd).

Hoogte: 171,5 centimeter, breedte: 84 centimeter, diepte: 84 centimeter.

• BACCARNE R. & STEEN J. 1965: Poelkapelle 1914-1918, Wervik.
  • In Flanders Fields Museum, Namenlijst [online], https://namenlijst.org/publicsearch/#/search (geraadpleegd op 13 maart 2014).
  • Onderzoek / notities door Roger Verbeke.

Bron: WOI Relict (678): Gedenksteen 2e Chasseurs d'Afrique (Langemark - WOI)