Gedenkzuil 20th Light Division

Beschrijving

Gelegen langs de Boezingestraat, tussen de huisnummers 73 en 75, op circa 500 meter ten zuiden van de kerk van Langemark, iets ten noorden van de provinciale naamsteen Eindoffensief Steenbeek.

Historische achtergrond

Het gedenkteken herdenkt de deelname van de 20th (Light) Division aan de Slag bij Langemark (16-18 augustus 1917), in het kader van de Derde Slag bij Ieper toen de geallieerden de Duitse linies wilden doorbreken. Het gedenkteken werd onthuld op 5 juni 1927.

Reeds tijdens de slag bij Pilkem (31 juli – 2 augustus) werd Langemark tijdelijk door de Britten veroverd. Britten en Fransen leden grote verliezen. Het werd nu tevergeefs wachten op een drogere periode voor een tweede stormloop. De datum werd 16 augustus. Het doel was de hoogten van Westrozebeke en Staden te veroveren, doch er zou slechts een terreinwinst geboekt worden van vier kilometer: tot aan Kerselare en de Stroombeek. De aanval zou voor de geallieerden enkel in het noorden terreinwinst opleveren, met de verovering van Langemark. Deze dag werd voor het eerst gebruik gemaakt van tanks, maar die bleven in de modder steken. Opnieuw waren er zware verliezen. Op 28 augustus gaf Haig tot slot het bevel om alle acties te stoppen. De eerste fase van de Derde Slag bij Ieper was voorbij.

Kenmerken

Binnen een afgebakend grasperk staat op een brede geprofileerde sokkel, een vierkante naar boven toe verjongende zuil, bovenaan met rondlopende kroonlijst, alles uitgevoerd in wit cement. Tegen de voorzijde staat een bronzen gedenkplaat met zware cementen omlijsting en bovenop een bronzen kroon met eiken- en lauriertak. "In memoriam Twentieth Light Division". Uitvoering: M.LBE. Fondeur. Villeurbanne-les-Lyon (gesigneerd, op plaat). Hoogte: 700 centimeter, breedte: 293 centimeter, diepte: 294,5 centimeter.

• BACCARNE R. & STEEN J. 1965: Poelkapelle 1914-1918, Wervik.

Bron: WOI Relict (675): Gedenkzuil 20th Light Division (Langemark - WOI)