erfgoedobject

Gedenksteen militaire doden

bouwkundig element
ID: 213288   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213288

Juridische gevolgen

Beschrijving

Locatiebeschrijving

Op het marktplein van Mesen herinneren verschillende items aan de Eerste Wereldoorlog: er is de gedenksteen voor de militaire slachtoffers aan de oostkant van de markt. Meer centraal op het marktplein staan de boom, geschonken door de Nieuw-Zeelanders, de "Bastiaanplaque" en de Japanse vredespaal.

Historische Achtergrond

Gedenkteken ter herinnering aan de militairen, afkomstig uit Mesen, die tijdens de Eerste Wereldoorlog omkwamen. Minimum 3 van hen worden individueel herdacht op de stedelijke begraafplaats.

Kenmerken

Binnen een bloemperk met enkele struiken staat een hardstenen gedenksteen op dubbele trede. Twee vooruitspringende hoekpilasters op hoog basement en bekroond met vruchtenmotief, flankeren een muur met donkerbruingevlekte marmeren plaat. Het hoofdgestel is links en rechts geflankeerd door een volutevormig acanthusblad en bekroond met een driehoekig fronton met op de zijkanten een acanthusblad.

In het fronton staat "Pax" in vlakreliëf, daaronder een helm tussen twee palmtakken, "La ville de Messines à ses enfants morts pour la patrie"; op de marmeren plaat: uitgehouwen, wit beschilderde letters, "1914-1918", de namen van gesneuvelde soldaten (behalve 1 naam) alfabetisch gerangschikt. Hoogte: 325 centimeter, breedte: 254 centimeter, diepte: 145 centimeter.

Uitvoering: Hector Timmerman, Ypres (gesigneerd).

  • JACOBS M., "Zij, die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen", Deel 2, Brugge, Provincie West-Vlaanderen, 1996.

Bron     : WOI Relict (2009): Gedenksteen militaire doden (Mesen - WOI)
Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  : 2003


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Gedenksteen militaire doden [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213288 (Geraadpleegd op 05-06-2020)