Standbeeld militaire en burgerlijke doden

Beschrijving

Gedenkteken, opgesteld in een perkje op de hoek van de Roeselaarsestraat en de Nieuwstraat, ten noordoosten van de kerk van Moorslede. Het gedenkteken werd onthuld op 8 augustus 1926.

Op een vierkant platform met twee treden staat een vierkante sokkel waarop een vierkante naar boven toe versmallende zuil staat, met zes, op regelmatige afstanden aangebrachte doorlopende lijsten. Op de top staat de buste van een soldaat met een helm en een lauwerkrans op het hoofd. Op de zuil: op de lijsten "Pax aan onze helden 1914-1918" in vlakreliëf, onderaan op een granieten plaat "Als aandenken aan de slachtoffers 1940-1944", "Soldaten", de namen, "Politieke Gevangenen", de namen, "Opgeeischte Arbeiders", de namen. De namen zijn niet alfabetisch gerangschikt. Op de sokkel: op de voorkant "Soldaten", de namen; op de linkerkant "Soldaten", de namen; op de achterkant "Burgers", de namen; op de rechterkant "Soldaten", de namen. Alle namen zijn alfabetisch gerangschikt. Letters moeilijk leesbaar. Hoogte: 743 centimeter, breedte: 225 centimeter, diepte: 225 centimeter.

Uitvoering: J. Pouille, G. Breemeersch, Rousselaere (gesigneerd).

Bron: WOI Relict (1285): Standbeeld militaire en burgerlijke doden (Moorslede - WOI-WOII)