erfgoedobject

Standbeeld militaire en burgerlijke doden

bouwkundig element
ID: 213289   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213289

Juridische gevolgen

Beschrijving

Locatiebeschrijving

Gelegen in een perkje op de hoek van de Roeselaarsestraat en de Nieuwstraat, ten noordoosten van de kerk van Moorslede.

Historische Achtergrond

Het monument werd onthuld op 8 augustus 1926.

Kenmerken

Op een vierkant platform met twee treden staat een vierkante sokkel waarop een vierkante naar boven toe versmallende zuil staat, met zes, op regelmatige afstanden aangebrachte doorlopende lijsten. Op de top staat de buste van een soldaat met een helm en een lauwerkrans op het hoofd. Op de zuil: op de lijsten "Pax aan onze helden 1914-1918" in vlakreliƫf, onderaan op een granieten plaat "Als aandenken aan de slachtoffers 1940-1944", "Soldaten", de namen, "Politieke Gevangenen", de namen, "Opgeeischte Arbeiders", de namen. De namen zijn niet alfabetisch gerangschikt. Op de sokkel: op de voorkant "Soldaten", de namen; op de linkerkant "Soldaten", de namen; op de achterkant "Burgers", de namen; op de rechterkant "Soldaten", de namen. Alle namen zijn alfabetisch gerangschikt. Letters moeilijk leesbaar. Hoogte: 743 centimeter, breedte: 225 centimeter, diepte: 225 centimeter.

Uitvoering: J. Pouille, G. Breemeersch, Rousselaere (gesigneerd).

  • JACOBS M., "Zij, die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen", Deel 2, Brugge, Provincie West-Vlaanderen, 1996.

Bron     : WOI Relict (1285): Standbeeld militaire en burgerlijke doden (Moorslede - WOI-WOII)
Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  : 2003


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Standbeeld militaire en burgerlijke doden [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213289 (Geraadpleegd op 01-04-2020)