Gedenkkruis Franse luitenant Thuret

Beschrijving

Op de top van een duin ten westen van de bebouwing van het Kwartier Lombardsijde en ten oosten van de vuurtoren staat een gedenkkruis voor de Fransman Thuret bij de restanten van een Duitse betonnen constructie. Gelegen ten noordoosten van de Havengeul IJzer, op circa 600 meter ten zuiden van de zee, op circa drie kilometer ten noorden van het centrum van Nieuwpoort. Op het Kwartier Lombardsijde zijn eveneens nog een gedenkteken en een museum in verband met de Eerste Wereldoorlog terug te vinden.

Historische achtergrond

Er werd tijdens de Eerste Wereldoorlog zwaar gevochten om de duinheuvel Hoogte 17, die door de Duitsers Heksenketel werd genoemd en meermaals van bezetter wisselde. Vooral de Fransen (Noord-Afrikanen) leverden hier zwaar slag. Het 7e Régiment de Marche de Tirailleurs Algeriens had eind december 1914 de opdracht gekregen de Grande Dune te veroveren. De 28ste januari 1915 werd een zoveelste poging ondernomen tot de inname van de duin. Drie compagnieën van het bataljon Toulet en drie van het bataljon Jacquot moesten de tranchées du Polder veroveren, een compagnie van het bataljon Sacquet de Grande Dune (Grote Duin). 's Morgens, op 28 januari, brak het voorbereidende geallieerde artillerievuur los, dat heel doeltreffend was. De infanterie kon vlot oprukken over de eerste vijandelijke lijn. Daarna werd het moeilijker en kwamen de verraste Duitsers in actie. Hun tegenaanvallen zaaiden dood en verwarring bij de compagnie, maar die hield toch stand. Het bevel tot terugtrekking bereikte hen niet. De hele dag werden mannen aangevoerd om toch de Grande Dune te kunnen bezet houden, maar tevergeefs: 's avonds werd de aftocht geblazen. Het regiment had 121 doden, 206 gewonden, 46 vermisten te betreuren en werd door marine-fuseliers vervangen. Lieutenant Pierre G.T.E.A. Thuret (° Paris, 1888) was één van de velen die op 28 januari 1915 stierven. Vooralsnog is onbekend waar hij begraven werd. Op een oude postkaart is te zien dat er vroeger een smeedijzeren hekken rond het gedenkteken opgetrokken was. Vlakbij het gedenkteken zijn nog de restanten van een bunker te zien.

Kenmerken

Gedenkkruis. Op de sokkel zou volgende tekst gestaan hebben (niet meer volledig leesbaar): "A la mémoire du luitenant Pierre Thuret 7e Tirailleurs Chevalier de la Légion d'Honneur Décoré de la Croix de Guerre et de la Médaille Coloniale Tombé Héroiquement à l'Assaut de la Grande Dune le 28 Janvier 1915 A l'âge de 26 ans R.I.P."

• BIJNENS B. 1999: Nieuwpoort, de Franse stellingen tijdens de Eerste Wereldoorlog op de rechter IJzeroever, Bachten de kupe, XXXXI.4, 165-171.
  • BIJNENS B. 1996: Vervallen gedenktekens, Bachten de kupe, XXXVIII.6, 138-142.
  • VIAENE E. 1995: Lombardsijde. Zeven eeuwen historiek, Lombardsijde.
  • Documentatie Adjudant Peeters, Museum van de Luchtdoelartillerie, Kwartier Lombardsijde.
  • Informatie afkomstig van Ghislain Kepanowski (2005).

Bron: WOI Relict (1535): Gedenkkruis Franse luitenant Pierre Thuret (Nieuwpoort - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele

Aanvullende informatie

In 2007 werd het gedenkkruis gerestaureerd en aangevuld met een grafzerk waarin de oorspronkelijke tekst werd hernomen. In de grafzerk werd het stoffelijke overschot van een onbekende Franse soldaat begraven op 7 september 2007 (gevonden in de duinen in de jaren 1970) in aanwezigheid van de Franse consul en een delegatie van de Franse eenheid die nu nog de tradities draagt van het regiment waartoe Thuret behoorde. Er werd ook terug een ijzeren hek geplaatst rond het gedenkteken en een kruis met het opschrift "Soldat Français inconnu".

• Informatie verkregen van luitenant-kolonel Rudy Baert (6 januari 2014).