Oorlogsgedenkteken met Heilig Hartbeeld

Beschrijving

Oorlogsgedenkteken met Heilig Hartbeeld in een perk, op de hoek van de Ramskapellestraat en de Hemmestraat, vlakbij de kerk, in het centrum van Ramskapelle. In de omgeving zijn nog items die herinneren aan de Eerste Wereldoorlog.

Historische achtergrond

Dit gedenkteken voor de militaire doden van Ramskapelle werd onthuld op 23 juni 1929.

Vanaf midden oktober 1914 stelde het Belgische leger zich onder meer op in de omgeving van Ramskapelle. De inwoners van het dorp sloegen op de vlucht. Van 18 tot 31 oktober vond de Slag aan de IJzer plaats. Vanaf 29-30 oktober werd het gebied tussen de IJzerdijk en de spoorwegberm onder water gezet. Op 30-31 oktober vonden onder meer te Ramskapelle verbeten gevechten plaats: met het wassende water als bondgenoot werd het dorp en de molen door Belgen en Fransen (waaronder Afrikanen) heroverd op de Duitsers. Tijdens de stellingenoorlog in de daaropvolgende jaren vonden in Ramskapelle 'slechts' kleinschalige gevechten en beschietingen plaats. Het dorp verleende zijn naam aan een sector, namelijk de sector Ramskapelle, dat door Belgische legerdivisies volgens een beurtrolsysteem diende verdedigd te worden. Na de wapenstilstand volgde de drooglegging van het onderwater gezette gebied, de opruiming en de trage heropbouw van het dorp.

Kenmerken

In een speciaal daartoe aangelegd perk: op een hoog meerdelig hardstenen voetstuk dat geprofileerd is, naar boven toe verjongt en met geprofileerde kroonlijst is afgewerkt, is een wit beschilderd Heilig Hartbeeld geplaatst. Jezus is voorgesteld, met op de borst een hart met stralenkrans rondom. Hij houdt één hand met twee gestrekte vingers opgeheven. Het geheel is geplaatst in een omheind bloemperk. Op het voetstuk: op de voorkant bovenaan in reliëf een helm tussen een gekruiste eiken- en lauriertak, daaronder "Hulde aan de helden van Ramscappelle 1914-1918"; op de linker- en rechterkant de namen van de gesneuvelden; op de achterkant "Het verrezen Ramscappelle aan het Heilig Hert 23 Juni 1929". Uitgehouwen, zwart beschilderde letters.

Hoogte: 463 centimeter, breedte: 118 centimeter, diepte: 119 centimeter.

Uitvoering: Bossaert-Delameilleure, Dixmuide (steenhouwer) (gesigneerd).