Gedenkteken 14de Linieregiment

Beschrijving

Bij de Uniebrug aan de Brugsesteenweg, op de grens tussen Sint-Joris/Nieuwpoort (1,2 kilometer ten oosten van de kerk) en Mannekensvere/Middelkerke (1 kilometer ten westen van de kerk), staan twee oorlogsgedenktekens: een standbeeld voor het 7de Linieregiment langs de IJzer en een gedenkteken voor het 14de Linieregiment langs de Brugsesteenweg, ter hoogte van "Verschendijk".

Historische achtergrond

Dit gedenkteken herinnert aan de deelname van het 14de Linieregiment aan de Slag aan de IJzer. Op 23 oktober betrok het regiment de loopgraven van de eerste lijn te Sint-Joris. De Duitsers, op de andere oever van de IJzer, bestookten hen frontaal met een zwaar artillerievuur. De 24ste werden ze daarenboven in de flank aangevallen en moesten ze onder vreselijke omstandigheden terugtrekken: een heel deel werd neergemaaid door de Duitse mitrailleurs. Tussen 22 en 24 oktober verloor het regiment op deze oever ongeveer 900 man. Sint-Joris was gevallen en zou een stevige Duitse voorpost worden op de linkeroever. 's Avonds overnachtte de rest van het regiment in de steenbakkerij van Ramskapelle. De commandant en luitenant waren op het slagveld gebleven. De volgende dag werden de overgeblevenen samengevoegd tot een bataljon en naar de tweede lijn te Nieuwpoort gestuurd. Het regiment telde nog nauwelijks 300 man.

Kenmerken

Brede, licht gebogen hardstenen muur. In het midden op enige afstand van deze muur staat een zwartgranieten rechthoekig blok op hardstenen basis.

Op de muur: links "Ici les 22 23 24 Octobre 1914 le 14e régiment de ligne défendit le dernier lambeau de la patrie 900 héros y versèrent leur sang", rechts "Hier verdedigde het 14e linieregiment op 22 23 24 Oktober 1914 het laatste plekje vaderlandse bodem 900 helden vergoten er hun bloed". Op het blok was vroeger een bronzen kroon en het getal "14" aangebracht, maar dat is nu verdwenen.

Hoogte: 200 centimeter, breedte: 468 centimeter, diepte: 25 centimeter (muur). Hoogte: 171,5 centimeter, breedte: 40,5 centimeter, diepte: 90 centimeter (blok).

• BIJNENS B. 1990: Wijnandus Augustinus Bijnens. Soldaat tijdens de oorlog 1914-18 (Gellik 11.10.1889 - De Panne 27.4.1969), Bachten de Kupe, XXXII.2 (maart-april 1990), 44-60.

Bron: WOI Relict (1165): Gedenkteken 14de Linieregiment (Sint-Joris - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele