Gedenkzuil 3de Karabiniers Nieuwendamme

Beschrijving

Gelegen langs de Brugse Steenweg, nabij huisnummer 88, iets ten zuidoosten van de kerk van Sint-Joris.

Historische achtergrond

Op 27 mei 1951 werd de gedenkzuil onthuld door de verbroedering der oud-strijders van het 1ste en 3de karabiniersregiment en van het 1ste vesting karabiniersregiment, ter herinnering van de inspanningen van het 3de karabiniersregiment hier geleverd van 16 maart tot 22 april 1918.

Door de kasselrij Veurne werden op het einde van de 16de eeuw 23 forten gebouwd langs de IJzer en Ieperlee ter verdediging tegen de rebellen die Oostende belegerden. Het front dat zich in 1914 vormde, lag op die grens en werden dan ook in de verdediging opgenomen: fort Nieuwendamme, Schoorbakke, Tervaete, Hoge IJzerbrug, fort Knokke, Steenstrate. Na dagen van hevige beschietingen werd Sint-Joris op 24 oktober 1914 door de Duitsers veroverd. Het kon door de geallieerden niet meer heroverd worden. Het dorp met het fort Nieuwendamme bleef echter boven het water van het geïnundeerde gebied uitsteken en vormde gedurende de hele oorlog een stevige Duitse voorpost op de linkeroever van de IJzer. Het kon enkel bereikt worden via de makkelijk te overziene Brugse Steenweg en het jaagpad op de zuidelijke IJzerdijk. In het voorjaar van 1918 werden hier zware gevechten geleverd, toen de Duitsers een aanval uitvoerden in de ondersector "Nieuwpoort - Stad". Het 3de Regiment Karabiniers, die deze ondersector toen verdedigden, verloor hierbij 230 man.

Kenmerken

In een speciaal daartoe aangelegd perk: op een piramidale basis staat een hardstenen, lichtgelede, rechthoekige zuil naar boven toe verjongend en met afgeronde top. De zuil is lichtjes ingesnoerd aan de basis en onder de top. Op de voorste hoek staat het kenteken van de karabiniers; op de linkerkant "Nieuwendamme 16.3 tot 22.4.1918", "Hier verwierf het 3de regt karabiniers zijn luisterrijke roem in de strijd tegen de Duitse mariniers"; op de rechterkant: "Nieuwendamme 16.3 au 22.4.1918". "Ici s'illustra le 3ème régt de carabiniers contre les unités de marine allemande". Hoogte: 171 centimeter, breedte: 49 centimeter, diepte: 52,5 centimeter (afmeting van de eigenlijke zuil, want de basis verdwijnt in de grond).

• VANDENBRIELE H. s.d.: De oorlog in ons gewest, Koksijde, onuitgegeven wandeling.

Bron: WOI Relict (1166): Gedenkzuil 3de Karabiniers Nieuwendamme (Sint-Joris - WOI)