Gedenkteken Luitenant-Generaal Dossin

Beschrijving

Gedenkteken, gelegen op het Sint-Jorisplein, rechts van de kerk, bij huisnummer 37, in het centrum van het dorp.

Historische Achtergrond

Luitenant-Generaal Emile J.H. Dossin (Luik, 1854 - Elsene, 1936) was in 1914 commandant van de 2de Legerafdeling. De 2de Legerafdeling had de opdracht gekregen om Antwerpen tot het uiterste te verdedigen, om zo de aftocht van het Belgische leger te dekken. Dossin besloot echter na twee dagen strijd om zijn divisie op de linker Scheldeoever te brengen. Daarna zette hij met succes de strijd voort bij Nieuwpoort. Het 7de Linieregiment trok op 19 oktober 1914 op de linkeroever van de IJzer terug, ter hoogte van Sint-Joris, en kon het Duits offensief van 21-23 oktober afslaan. Vooral bij de Uniebrug vonden zware gevechten plaats. Uiteindelijk eiste de uitputting zijn tol en viel Sint-Joris in Duitse handen. Dossin had zijn divisiehoofdkwartier in Wulpen. Het was onder hem dat de onderwaterzetting plaatsvond. Zijn falen bij Antwerpen echter leidde ertoe dat hij "ter beschikking werd gesteld". In 1915-1918 was hij militair gezant van de Belgische Regering in Sainte-Adresse. Na de oorlog pleitte Dossin met succes tegen deze smaad. Hij werd in de adelstand verheven en mocht na 1932 de titel voeren van "Baron Dossin van Sint-Joris". Verder werd hij bekroond met allerlei eretekens. Er bestaat ook nog een kazerne die zijn naam draagt, in Mechelen, waar nu "Het Joods Museum van Deportatie en Verzet" gevestigd is.

Kenmerken

Binnen een rechthoekige haag staat een geelbakstenen gedenkmuur met verhoogd middendeel en versierd met twee hardstenen speklagen en twee lagere zijkanten, afgedekt met hardstenen platen. In een centrale nis met geprofileerde dagkanten is een grote hardstenen gedenkplaat aangebracht. Op de grond is een zware, rechthoekige bloembak gemetseld. In de nis "Yser 1914", "Hic jacet Lt général baron Dossin de St Georges", "1854 1936", versierd met een kruis tegen de achtergrond van eikenbladeren. De letters staan in vlakreliëf. Hoogte: 226 centimeter, breedte: 998 centimeter, diepte: 159,5 centimeter.

• BIJNENS B. 1995: Zondag 7 mei 1995 - Doorheen de Westhoek zonder grenzen. Thema: De frontlijn 1914-18 van Nieuwpoort tot de Katsberg, Bachten de kupe, XXXVII.4 (juli-augustus 1995), 73-96.
  • VAN PUL P. 2004: Oktober 1914. Het koninkrijk gered door de zee, Erpe.
  • VANACKER L. 2002: Generaal Michel, de redder van Veurne?, Gidsenkring Westhoek infoblad, 4, 3-24.