erfgoedobject

Gedenkteken militaire doden

bouwkundig element
ID
213302
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213302

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gelegen op een pleintje, ten zuidwesten van de Sint-Blasiuskerk. In de kerk hangt een memento voor de militaire doden van Krombeke.

Historische achtergrond

Dit gedenkteken herdenkt de militaire doden van Krombeke uit de Eerste Wereldoorlog.

Op 11 januari 1920 deelt De Poperingenaar mee dat de V.O.S. (Vlaamse Oud-Strijders) reeds 2.500 Belgische Frank bijeengehaald hebben voor het gedenkteken. De onthulling van het oorlogsgedenkteken, samen met de inwijding van de vlag van de plaatselijke V.O.S.-vereniging, zou plaats hebben op 21 augustus 1921, met feestredevoeringen door Jeroom Leuridan en Berten Pil.

Kenmerken

Binnen een omheind bloemperk staat een rechthoekig, tweedelig voetstuk bestaande uit een formatie van hardstenen boomstronken en bovenop een boom eveneens uit hardsteen met afgehakte takken in de vorm van een kruis. Een geel geschilderde wingerdrank slingert zich langs het kruis omhoog.

Op het voetstuk: bovenaan in reliëf in een rolwerkcartouche '1914-1918', op een gebeeldhouwde perkamentrol 'Aan Onze Helden De Dankbare Bevolking van Crombeke'; onderaan staat in een cirkel, 'Gemeente bestuur van Crombeke West-Vlaanderen' met daarin het wapenschild van Krombeke, in geel en rood geschilderd. Links en rechts de namen, met hun plaats en jaar van overlijden, chronologisch gerangschikt. Letters uitgehouwen en geel geschilderd.

Hoogte: 307 centimeter, breedte: 105 centimeter, diepte: 80 centimeter.

  • JACOBS M. 1996: Zij die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, deel 2, Brugge.

Bron: WOI Relict (2058): Gedenkteken militaire doden (Krombeke - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gedenkteken militaire doden [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213302 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.