Gedenkzuil militaire doden en grafstenen

Beschrijving

Het oude kerkhof bevindt zich langs de Kapellestraat, bij de kerk. Op circa 100 meter ten zuiden bevindt zich de nieuwe begraafplaats. De 13 heldenhuldezerken en 1 andere grafsteen staan op het oude kerkhof opgesteld rond de gedenkzuil voor de militaire doden van de Eerste Wereldoorlog.

Historische achtergrond

Deze gedenkzuil herdenkt de militaire doden van Sint-Jan-Ter-Biezen, een gehucht tussen Poperinge en Watou, uit de Eerste Wereldoorlog. De meeste doden, die erop vermeld staan, liggen er rond begraven. Het gaat om 14 Belgische militairen die onder 13 heldenhuldezerkjes en 1 andere grafsteen begraven liggen.

Het merendeel zijn militairen afkomstig uit de streek van Sint-Jan-Ter-Biezen, Watou of Poperinge die eerst op een andere begraafplaats begraven werden, maar na de oorlog gerepatrieerd werden. Het gaat hier vermoedelijk om:

- Gaston J. DELALEAU, geboren te Watou, soldaat bij het 5de Lansiers, gestorven bij Assenede (Oost-Vlaanderen) op 3 november 1918 (bevrijdingsoffensief) en oorspronkelijk begraven op het gemeentelijk kerkhof van Bassevelde op 5 november.

- Daniël MATTON (gewone grafsteen), geboren te Watou in 1896, soldaat bij het 8ste Linie, gestorven op 6 april 1916 in de sector Dixmude, oorspronkelijk begraven op de Belgische militaire begraafplaats van Adinkerke.

- Remi H. DEMAEGHT, geboren te Watou, soldaat bij het 23ste Linie, gestorven op 1 november 1918 in het hospitaal van Brussel, oorspronkelijk begraven te Steenbrugge.

- Maurice R.C. HUYGHE, geboren te Watou, soldaat bij het 3de Linie, gestorven op 3 oktober 1914 in een hospitaal in Antwerpen en oorspronkelijk begraven op het Schoonselhof te Antwerpen.

- Maurice (Maurits) J.B.C. RYON, geboren te Watou, soldaat bij het 19de Linie, gestorven op 17 april 1918 bij Langemark en oorspronkelijk begraven te Mangelare.

- Hilaire SOHIER, geboren te Poperinge in 1887, soldaat bij het 18de Artillerie, gestorven op 4 oktober 1918 bij Brielen en diezelfde dag begraven in Brielen.

- Zijn broer Omer SOHIER (Henri Cornelis), geboren te Poperinge in 1886, eveneens gestorven op 4 oktober 1918 bij Brielen en diezelfde dag begraven in Brielen.

- Firmin C. DEVER, geboren te Watou, soldaat bij het 16de Artillerie, gestorven op 28 september 1918 bij Oostkerke (eindoffensief) en oorspronkelijk begraven op 29 september te Hoogstade.

- René C. DEVER, soldaat bij het 3de Jagers te Voet, gestorven op 19 juni 1917 bij Steenstrate en oorspronkelijk begraven te West-Vleteren.

- Aimé VANDENABEELE, soldaat bij het C.I. n° 10, gestorven op 27 december 1917 in een hospitaal in Cherbourg en oorspronkelijk begraven op 30 december te Cherbourg (F).

- Maurice (Maurits) G. DECLERCK, soldaat bij het 6de Jagers te Voet, overleden op 18 maart 1918 bij Diksmuide en oorspronkelijk begraven op 23 maart 1918 op het gemeentelijk kerkhof te Watou.

Twee militairen lijken oorspronkelijk begraven te zijn geweest in Sint-Jan-Ter-Biezen:

- Leopold F.C. ROSSEEUW, geboren te Poperinge, soldaat bij het 5de Jagers te Voet, gestorven op 15 oktober 1918 bij De Panne en oorspronkelijk begraven op 18 oktober te Sint-Jan-Ter-Biezen.

- Joseph H.C. DOISE, geboren te Beveren-aan-de-IJzer, soldaat bij het 2de Grenadiers en overleden op 12 maart 1918 bij Nieuwpoort.

- Verder ligt hier nog Gaston GACKIERE begraven, overleden in een hospitaal in Hamelen (D) op 22 oktober 1915.

Kenmerken

Zeer brede piramidale sokkel opgebouwd uit hardsteen en straatkeien. Hierop staat een vierkante, onderaan ingesnoerde zuil, naar boven toe versmallend en afgewerkt met top in piramidevorm. Onder de bovenrand doorlopende groevenrij met een kruis aan de voorzijde.

Op het kruis: 'AVV VVK' in witte uitgehouwen letters; op de zuil op de voorkant 'Het dankbare volk van Sint-Jan ter Biezen. Uit erkentenis aan zyne 16 roemryke gesneuvelden (oorlog 1914-1918)'; op de sokkel: vier trapeziumvormige hardstenen platen, met de namen van de oorlogsslachtoffers, hun plaats en datum van overlijden, in witte letters aangeduid. Hoogte: 270 centimeter, breedte: 300 centimeter, diepte: 300 centimeter.

Rond de gedenkzuil staan 13 grafstenen geïnspireerd op het heldenhuldezerkje (wit, met gouden blauwvoet en letters AVV-VVK) en 1 andere grafsteen.

• JACOBS M. 1996: "Zij, die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen", Deel 2, Brugge.

Bron: WOI Relict (874): Gedenkzuil militaire doden (St.-Jan-ter-Biezen - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele