Gedenkzuil militaire en burgerlijke doden

Beschrijving

Gelegen vóór de kerk en het kerkhof van Reningelst, langs het Reningelstplein. Aan de overkant van de straat is er een kapel voor Onze Lieve Vrouw van Vrede.

Historische Achtergrond

Het gedenkteken voor de militaire en burgerlijke doden van Reningelst van de Eerste en Tweede Wereldoorlog werd onthuld op 27 oktober 1920. Reningelst lag tijdens de Eerste Wereldoorlog achter het front maar bleef niet gespaard van het vijandelijke vuur. Op de gedenkzuil onder meer de namen van Julienne, Maurice en Charles Bulteel. Deze drie kinderen stierven toen een Duitse vlieger drie bommen op Reningelst gooide. Eén ervan kwam terecht op een huisje in de Sint-Pietersstraat, niet ver van het kruispunt met de Baljuwstraat, en ontplofte op de zolder, waar vier kinderen sliepen. Hiervan stierf een 4-jarig jongetje onmiddellijk en een 13-jarig meisje nog dezelfde avond in het hospitaal Couthof. Het jongste kind, dat beneden tussen moeder en vader sliep, stierf eveneens. Hun 9-jarige zoon was pas na 3 maanden genezen.

Kenmerken

In een omheind bloemperk staat op een hardstenen platform en een rechthoekig geprofileerd voetstuk, een rechthoekige, licht trapeziumvormige gedenksteen met ronde boogvormige kroonlijst. Op deze steen staat een reliëfvoorstelling met een soldaat in volle uitrusting, zwaaiend met een vlag. Naast hem zit een leeuw. Onder de kroonlijst is er een kruis uitgebeiteld. Onderaan een liggende palmtak. Op de zijkanten twee marmeren gedenkplaten. Op de zuil: op de voorkant "Onder uw Heilig Kruis", "Rusten en Hopen wy", "Voor God en Vaderland"; op de rechterkant "Hulde aan de Gesneuvelde Soldaten", "Militaire oorlogsslachtoffers 1914-1918", de namen alfabetisch en de data van overlijden; op de linkerkant "Militaire oorlogsslachtoffers 1940-1945", de namen alfabetisch en de data van overlijden, "Burgerlyke oorlogsslachtoffers 1914-1918", de namen alfabetisch en de data van overlijden, "Burgerlyk oorlogsslachtoffer 1940-1945", de naam, alfabetische rangschikking. Op de sokkel: "Eeuwige Gedenkenis, Onzer Gesneuvelde Soldaten En Burgers van Reninghelst", "Rust" "Zalig Rust Gy Helden", "Allen Want Helden Zyt Gy Ja", "Gy Zyt Voor God En Land Gevallen", "God Schenk U Zyn Genâ." Uitvoering: Mich. Poppe (gesigneerd); Jos De Plancke (sculptuur) (gesigneerd).

Hoogte: 347 centimeter, breedte: 415 centimeter, diepte: 215 centimeter.

• CHIELENS P. s.d.: "De POP.Route. Fietsen achter het front", Poperinge.
  • JACOBS M. 1996: "Zij, die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen", Deel 2, Brugge.

Bron: WOI Relict (903): Gedenkzuil militaire en burgerlijke doden (Reningelst - WOI-WOII)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele