Gedenkteken militaire doden

Beschrijving

Gelegen op de hoek van de Sint-Rijkersstraat en de Dolfijnstraat, ongeveer een kleine kilometer ten westen van de Sint-Audomaruskerk van Alveringem, in een vlakke, landelijke omgeving.

Historische achtergrond

Dit gedenkteken, opgericht op initiatief van het gemeentebestuur en de inwoners van Sint-Rijkers, herinnert aan de militaire doden van Sint-Rijkers uit de Eerste Wereldoorlog. Tijdens de Eerste Wereldoorlog lag Sint-Rijkers een tiental kilometer achter het front. In het dorp was een badinrichting met stortbaden voor de militairen en een wasserij, ontsmetting en drogerij voor de kleren van de militairen.

Kenmerken

Hardstenen gedenkteken in een bloemperk. Op een driedelige hardstenen sokkel staat een afgeknotte boom met afgehakte takken op een rotsformatie, opgebouwd uit omgehakte boomstammen. Op de stam is een kruis aangebracht en er groeit een wingerd tegenaan. Op het voetstuk: op de voorkant een oorlogskruis met twee gekruiste takken, "Aan onze helden 1914-1918", op de rechterkant: "Het Gemeente Bestuur En de Inwoners Van St.-Ricquiers Aan zyne roemryke Gesneuvelden", op de linkerkant: de namen. De letters zijn uitgehouwen, ooit wit beschilderd, maar nu moeilijk leesbaar.

Hoogte: 270 centimeter, breedte: 100 centimeter, diepte: 100 centimeter.

• DEN BAES J. (eindred.) 2004: Momenten van Oorlog in Vredestijd. Een tocht langs Oorlogserfgoed in Veurne-Ambacht, s.l.

Bron: WOI Relict (958): Gedenkteken militaire doden (Sint-Rijkers - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele