Gedenkzuil E.J. Brodie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gedenkzuil E.J. Brodie

Beschrijving

Gedenkteken, gelegen in de Nonnebossen-Oost, nabij Nonnebossenstraat 5/1E, te bereiken via weggetje langs de Oude Kortrijkstraat 102. Omgeving bestaat uit bos met bebouwing.

Historische Achtergrond

Ewen James Brodie werd geboren in 1878 als zoon van Luitenant Lord van het graafschap Nairn in Schotland en erfde zelf Lethen (in Nairn). Zijn broer, Walter Lorrain Brodie, werd tijdens de Eerste Wereldoorlog eveneens Captain, won een Victoria Cross en stierf op 23 augustus 1918.

Ewen liep school aan een College in Cambridge en sloot in 1910 vanuit het burgerleger aan bij de Cameron Highlanders. Hij deed dienst in het Middellandse Zeegebied, Zuid-Afrika en China en als adjudant voor de Lovat's Scouts. Hij huwde in 1910 en kreeg 2 zonen en 1 dochter.

Op 21 augustus 1914, op 36-jarige leeftijd, ging Brodie naar Frankrijk voor de Slagen van de Marne en de Aisne. Op 25 september kreeg hij het bevel over een bataljon, omdat hij de hoogste in rang was die nog overbleef. Hij hield een dagboek bij en schreef brieven naar zijn vrouw, die bewaard zijn gebleven.

In het kader van de Eerste Slag bij Ieper zetten de Duitsers zetten de (Pruisische) Gardedivisie in om Ieper te veroveren. Vanuit Geluveld rukten ze op naar de Nonnebossen en het Polygoonbos. Op 11 november 1914 werden de Queen's Own Cameron Highlanders hevig onder vuur genomen en brak de Pruisische Garde de Britse lijn. Captain Brodie, dienstdoend als Adjudant en met de verdediging belast, verzamelde alle mannen die hij kon vinden in de headquarters in Glencourse Wood (nu deel van de Nonnebossen). Hij kon de vijand terugdrijven, maar kreeg een kogel in de buik en stierf ter plekke.

De Nonnebossen werden veroverd en Keizer Wilhelm II hield zich klaar om 's avonds zijn intrede in Ieper te houden. De Franse artillerie (75 mm) stuurde echter de Duitse plannen in de war.

Na de oorlog kon het graf van Brodie, op de plaats waar hij gevallen was, niet meer teruggevonden worden, maar de locatie kon wel bepaald worden. Zijn weduwe kocht het stuk land en liet in 1923 een gedenkteken in Schotse steen voor haar echtgenoot optrekken. In 1929 sloot de familie een overeenkomst af met de Commonwealth War Graves Commission voor het onderhoud van het gedenkteken. In 1931 bevestigde een Duitse officier die had toegezien op het onderhoud van het graf tot oktober 1916, de locatie ervan. In 1973 werd beslist om de tuin rond het gedenkteken naar een grasveld om te zetten. Aangezien Brodie geen gekend graf heeft, staat zijn naam op de Menenpoort vermeld (Paneel 38 en 40).

Kenmerken

Op een ruw behouwen vierkante grijsgranieten plaat staat een vierkante stèle uit grijs graniet (Schotse steen) ruw behouwen met afgeronde top. Bovenaan staat een kruis ingehouwen.

"To the glory of God and in memory of Ewen James Brodie captain 1st Batt. Queen's Own Cameron Highlanders who was killed at the first battle of Ypres 11th Nov. 1914.", "Buried near this spot.". Uitgehouwen zwart beschilderde letters.

Hoogte: 195 centimeter, breedte: 125 centimeter, diepte: 124 centimeter.

• S.N. s.d.: Ewen James Brodie [online], https://www.westernfrontassociation.com/world-war-i-articles/private-memorials-on-the-western-front/ewen-james-brodie/ (geraadpleegd op 27 juli 2004).

Bron: WOI Relict (521): Gedenkzuil E.J. Brodie (Zonnebeke - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele