is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Belgische militaire graven op kerkhof
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Belgische militaire graven op kerkhof
Deze vaststelling was geldig van tot
Het kerkhof van Beveren ligt rond de Sint-Audomaruskerk aan het St.-Brigidaplein. Achter de kerk, rechts, is een perkje met Belgische militaire graven. Verspreid over het kerkhof zijn er nog Belgische militairen begraven. Helemaal rechts achteraan bevindt zich het Britse perk "Beveren-IJzer Churchyard". Bij het kerkhof staat verder nog de gedenkzuil voor de lokale oorlogsdoden.
De volgende doden stierven in het militair chirurgisch hospitaal van Beveren en werden hier dan ook oorspronkelijk begraven:
De volgende doden lagen oorspronkelijk elders begraven, maar werden nadien overgebracht naar het kerkhof van hun woonplaats Beveren-IJzer. Ze liggen verspreid tussen de burgerlijke graven:
Beveren-aan-de-IJzer lag meer dan tien kilometer van het front verwijderd. Eind 1916 werd hier een militair hospitaal opgericht. Het hospitaalcomplex bestond uit een 25-tal barakken (van ongeveer 30 op 5 meter), een operatiezaal en verschillende rijen verplegingsbarakken. Naast Belgische militairen werden hier ook burgers uit de streek verzorgd. Tijdens de Slag bij Merkem (16 april 1918) zouden er 506 Belgische gewonde militairen binnengebracht zijn. 58 hiervan zouden op die 16de april hun leven laten, 11 stierven de dag erop, 23 stierven er op 18 april en 7 op 19 april. Zodra de legerleiding veronderstelde dat de frontlijn meer naar het zuiden verlegd zou worden, verhuisde de chirurgische afdeling van het Hôpital Militaire Belge in Adinkerke in maart 1917 naar Beveren. Het hospitaal stond onder leiding van dokter Derache en kreeg de steun van Koningin Elisabeth. De overleden militairen werden op een aparte strook grond op het kerkhof begraven. In 1921 werd het militair hospitaal afgebroken.
In een perk liggen zes grafstenen, waaronder twee heldenhuldezerkjes, voor zes Belgische militairen, waarvan nog leesbaar: Gaston Marigo, Jules Milleville, Lucien Berghof, Arthur Deconinck, Bremer. Verspreid over het kerkhof werden nog twee graven voor twee Belgische militairen gevonden: Joseph Desmyttere en Constant Piere.
Bron: WOI Relict (965): Belgische militaire graven op kerkhof (Beveren - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)