De Panne Communal Cemetery

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente De Panne
Deelgemeente De Panne
Straat Kerkstraat
Locatie Kerkstraat 69, De Panne (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed De Panne Communal Cemetery

Deze vaststelling is geldig sinds 09-11-2011.

Beknopte karakterisering

Typologiemilitaire ereperken
DateringWO I, WO II
Tags Eerste Wereldoorlog, Tweede Wereldoorlog

Beschrijving

Locatiebeschrijving

De gemeentelijke begraafplaats van De Panne is gelegen nabij Kerkstraat nummer 69, langs de weg De Panne – Adinkerke, ten zuiden van het natuurreservaat Oosthoek en het Calmeynbos, op circa 1 kilometer ten zuidoosten van de kerk van De Panne. Er is een perk met Britse doden uit de Tweede Wereldoorlog en een perk Belgische oud-strijders. Achter deze begraafplaats ligt de Belgische militaire begraafplaats van De Panne, waar eveneens enkele Fransen begraven liggen. Tenslotte liggen op de gemeentelijke begraafplaats enkele Britten uit de Eerste Wereldoorlog begraven (in blok F).

Historische Achtergrond

De 2 doden uit de Eerste Wereldoorlog zijn zeelui van de "H.M.S. Hughli", gestorven op 26 april 1919. De ene is niet-geïdentificeerd, de andere is "Assistant Cook" John Cain die overleed op 50-jarige leeftijd. De Britse doden uit de Tweede Wereldoorlog kwamen grotendeels om in mei 1940, tijdens de terugtrekking naar Duinkerken. In 1940 waren in De Panne de "General Headquarters" van de "British Expeditionary Force" (B.E.F.) gelegerd. Er waren bovendien medische posten ("Casualty Clearing Stations") op het strand ingericht. Tussen 27 mei en 1 juni namen Duitsers De Panne onder vuur, in een poging om de terugtrekking van de B.E.F. teniet te doen. Na hevige gevechten werd De Panne op 1 juni, om 9 uur 's morgens ingenomen. Voor 7 doden, waarvan aangenomen wordt dat ze ook hier begraven liggen, onder een naamloos zerk, werd een zogenaamde "Special Memorial" opgericht. In het totaal zijn er 79 niet geïdentificeerde doden onder de 259 doden van de "Commonwealth". Daarnaast liggen er nog 8 Tsjechen en 14 Fransen begraven, waarvan 4 Fransen niet meer geïdentificeerd konden worden.

Kenmerken

Op gemeentelijke begraafplaats van De Panne is er een Brits militair perk van 3 perken met een "Cross of sacrifice", "De Panne Communal Cemetery" geheten. Er liggen hier 259 Britten, 8 Tsjechen en 14 Fransen uit de Tweede Wereldoorlog begraven. 2 doden uit het Verenigd Koninkrijk die in de Eerste Wereldoorlog omkwamen, liggen naast elkaar in het burgergedeelte van de begraafplaats.

  • Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).

Bron: WOI Relict (1091): De Panne Communal Cemetery (De Panne - WOI-WOII)

Auteurs: Decoodt, Hannelore

Datum tekst: 2004

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van De Panne

De Panne (De Panne)

is gerelateerd aan Belgische militaire begraafplaats

Kerkstraat zonder nummer, De Panne (West-Vlaanderen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.