Dranouter Churchyard

Gemeente Heuvelland

Typologiemilitaire ereperken
DateringWO I
Tags Eerste Wereldoorlog

Locatiebeschrijving

Rondom de kerk van Dranouter bevinden zich verschillende relicten in verband met de Eerste Wereldoorlog: het standbeeld op de noordwest-hoek van het kerkhof (kruispunt Dikkebusstraat – Lettingstraat) en de Britse graven, verspreid over 3 perken aan de zuidwestkant, de zuidkant en de noordkant van de begraafplaats.

Historische Achtergrond

Na de verovering van Dranouter door de "1st Cavalry Division" op 14 oktober 1914 bleef het dorp in geallieerde handen tot 25 april 1918. Toen werd het dorp tijdens het Duitse Lente-Offensief veroverd, ondanks de hardnekkige weerstand van de 154ste Franse divisie. Het dorp werd door de "30th Division" heroverd op 30 augustus 1918. Het kerkhof van Dranouter werd vanaf oktober 1914 voor bijzettingen gebruikt tot juli 1915, toen "Dranoutre Military Cemetery" werd geopend. In 1923, toen de kerk werd herbouwd, werden 19 graven overgebracht naar "Dranoutre Military Cemetery".

Kenmerken

Op het kerkhof van Dranouter liggen verspreid over 3 perken 79 doden uit het Verenigd Koninkrijk begraven, waarvan er 2 niet geïdentificeerd konden worden. Aan de zuidwesthoek van het kerkhof staat een "Cross of Sacrifice" (van het kleinste type A1) op een bakstenen muur. De aanleg geschiedde door W.H. Cowlishaw.

• Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).
  • SCOTT M., "The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient", Norwich-Norfolk, Gliddon Books, 1992.

Bron: WOI Relict (132): Dranouter Churchyard (Dranouter - WOI)

Auteurs: Decoodt, Hannelore