is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dranouter Churchyard
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dranouter Churchyard
Deze vaststelling was geldig van tot
Rondom de kerk van Dranouter bevinden zich verschillende relicten in verband met de Eerste Wereldoorlog: het standbeeld op de noordwestelijke hoek van het kerkhof (kruispunt Dikkebusstraat – Lettingstraat) en de Britse graven, verspreid over drie perken aan de zuidwestkant, de zuidkant en de noordkant van de begraafplaats.
Na de verovering van Dranouter door de 1st Cavalry Division op 14 oktober 1914 bleef het dorp in geallieerde handen tot 25 april 1918. Toen werd het dorp tijdens het Duitse Lente-Offensief veroverd, ondanks de hardnekkige weerstand van de 154ste Franse divisie. Het dorp werd door de 30th Division heroverd op 30 augustus 1918. Het kerkhof van Dranouter werd voor bijzettingen gebruikt vanaf oktober 1914 tot juli 1915, toen Dranoutre Military Cemetery werd geopend. In 1923, toen de kerk werd herbouwd, werden 19 graven overgebracht naar Dranoutre Military Cemetery.
Op het kerkhof van Dranouter liggen verspreid over drie perken 79 doden uit het Verenigd Koninkrijk begraven, waarvan er twee niet geïdentificeerd konden worden. Aan de zuidwesthoek van het kerkhof staat een Cross of Sacrifice (van het kleinste type A1) op een bakstenen muur. De aanleg geschiedde door W.H. Cowlishaw.
Bron: WOI Relict (132): Dranouter Churchyard (Dranouter - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)