erfgoedobject

Kemmel Churchyard

bouwkundig element
ID: 213327   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213327

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kemmel Churchyard
  Deze vaststelling is geldig sinds 09-11-2011

Beschrijving

Locatiebeschrijving

"Kemmel Churchyard" is gelegen achter (ten noordoosten van) en rechts naast de ingang van de Sint-Laurentiuskerk van Kemmel.

Historische Achtergrond

Kemmel lag gedurende de ganse oorlog dicht bij het front. Na het Duitse Lente-Offensief (voorjaar 1918) viel het dorp in handen van de Duitsers, tot de bevrijding van het dorp in september 1918. Het kerkhof werd gebruikt voor Britse bijzettingen van oktober 1914 tot maart 1915.

Kenmerken

Op "Kemmel Churchyard" liggen verspreid over het kerkhof 24 militairen uit het Verenigd Koninkrijk en 1 Indiër begraven. Hiervan konden er 3 niet meer geïdentificeerd worden. 15 graven die door artillerievuur werden vernield, worden nu met "special memorials" herdacht. In het grootste perk, achter het koor van de Sint-Laurentiuskerk (aan de noordoostkant langs de Reningelststraat) staan 8 graven (waarvan 1 niet geïdentificeerd kon worden) en 13 "special memorials" op een vierhoekig grasperk. Rechts van de toegang van de kerk bevinden zich 1 grafsteen en 2 "special memorials". Een beetje verder tussen de burgerlijke grafzerken ligt nog 1 onbekende Britse soldaat.

 • Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).
 • SCOTT M. 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient, Norwich-Norfolk.

Bron     : WOI Relict (83): Kemmel Churchyard (Kemmel - WOI)
Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  : 2003


Relaties

 • Is deel van
  Kemmel
  Kemmel (Heuvelland)

 • Is gerelateerd aan
  Parochiekerk Sint-Laurentius
  St.-Laurentiusplein zonder nummer (Heuvelland)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Kemmel Churchyard [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213327 (Geraadpleegd op 17-08-2019)