Loker Churchyard

Gemeente Heuvelland

Typologiebegraafplaatsen
DateringWO I, interbellum
Tags Eerste Wereldoorlog

Locatiebeschrijving

Rondom de Sint-Petruskerk van Loker herinneren verschillende items aan de Eerste Wereldoorlog: op het kerkhof zijn 2 perken met Britse graven ("Loker Churchyard"), op de hoek van het kerkhof (Dikkebusstraat – Kemmelbergweg) staat de gemeentelijke gedenkzuil, voor het kerkhof (langs de Dikkebusstraat) herinneren gedenkplaten aan diverse Franse eenheden en in de kerk herinnert een glasraam aan de "Groote Oorlog".

Historische Achtergrond

Het dorp Loker bleef bijna de ganse oorlog in geallieerde handen, behalve in het voorjaar van 1918. Tot dan waren medische posten gestationeerd in het Sint-Antoniusklooster en de bijhorende instelling. Op 25 april 1918 werd het dorp veroverd door de Duitsers. De volgende dag werd het heroverd door de Fransen, de 29ste werd het opnieuw heroverd door de Duitsers, de 30ste april opnieuw door de Fransen. De omgeving van het klooster was het toneel van zware gevechten op 20 mei 1918, maar werd pas tijdens de eerste week van juli definitief veroverd op de Duitsers. Het kerkhof van Loker werd door Britse medische posten en gevechtseenheden gebruikt van december 1914 tot juni 1917. Eén graf in Plot II rij F werd toegevoegd na de oorlog en was afkomstig van "Locre French Cemetery N°. 4" dat op het kruispunt van de wegen Loker-De Klijte en Westouter-Kemmel gelegen was. Op "Loker Churchyard" liggen 3 Britse soldaten, die in februari 1915 wegens desertie werden terechtgesteld: Private Joseph Byers en Private Andrew Evans behoorden beiden tot de "1st Royal Scots Fusiliers" (9th Brigade, 3rd Division) en werden op 6 februari 1915 terechtgesteld. Private George E. Collins behoorde tot de "1st Lincolns" (9th Brigade, 3rd Division) en werd op 15 februari 1915 geëxecuteerd. Sindsdien zou nooit nog een kerkhof als begraafplaats voor terechtgestelde mensen gebruikt worden.

Kenmerken

"Loker Churchyard" bestaat uit 2 perken, elk aan een zijde van de kerk. Deze 2 perken beslaan samen een oppervlakte van circa 1575 vierkante meters. Perk I bevindt zich ten noorden van de kerk. Dit perk wordt omgeven door een haag en is afgesloten met een groen, ijzeren hekje. Links bij de toegang staat het bronzen registerkastje, dat op zijn beurt is ingewerkt in een uit witsteen vervaardigde zuil. Rechts van de toegang ligt de Commonwealth War Graves Commission-infoplaat op een lage, schuine tafel. Perk II bevindt zich ten zuiden van de kerk en is omgeven door een haag. Op de 2 perken samen liggen 215 doden begraven, waarvan 184 Britten en 31 Canadezen. 2 Britten konden niet meer geïdentificeerd worden.

• Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).
  • SCOTT M., "The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient", Norwich-Norfolk, Gliddon Books, 1992.

Bron: WOI Relict (109): Loker Churchyard (Loker - WOI)

Auteurs: Decoodt, Hannelore