Nieuwkerke Churchyard

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Heuvelland
Deelgemeente Nieuwkerke
Straat Markt
Locatie Markt zonder nummer, Heuvelland (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Nieuwkerke Churchyard

Deze vaststelling is geldig sinds 09-11-2011.

Beknopte karakterisering

Typologiemilitaire ereperken
DateringWO I, WO II
Betrokken personen
Tags Eerste Wereldoorlog, Tweede Wereldoorlog

Beschrijving

Locatiebeschrijving

De meeste graven van Nieuwkerke Churchyard liggen op een langgerekt perk ten noordwesten van de Onze-Lieve-Vrouwkerk van Nieuwkerke. 13 graven liggen her en der verspreid over het burgerlijk kerkhof.

Historische Achtergrond

Nieuwkerke bleef in geallieerde handen tot 14 april 1918 toen het door de Duitsers na hevige gevechten veroverd werd op de "49th (West Riding) Division" en de "33rd Division". Op 2 september 1918 werd het dorp heroverd door de "36th (Ulster) Division". Het kerkhof werd gebruikt door "Field Ambulances" (medische posten) of gevechtseenheden, vooral door de cavalerie en de "5th Division". Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden nog eens 10 doden uit het Verenigd Koninkrijk begraven, die allen stierven in de meidagen van 1940. Er liggen eveneens 1 Franse en 3 Belgische militaire doden uit de Tweede Wereldoorlog.

Kenmerken

De meeste graven van "Nieuwkerke Churchyard" liggen op een langgerekt perk ten noordwesten van de Onze-Lieve-Vrouwkerk van Nieuwkerke. 13 graven liggen her en der verspreid over het burgerlijk kerkhof. Op het groot perk, dat omgeven wordt door een lage, bakstenen muur, staat een "Cross of Sacrifice" (type A1) op een platform. Dit ereperk werd aangelegd door W.H. Cowlishaw. Volgens het huidige register liggen er 106 militairen begraven op het kerkhof, waarvan 92 doden uit de Eerste Wereldoorlog en 14 doden uit de Tweede Wereldoorlog. Voor wat de Eerste Wereldoorlog betreft, gaat het om 75 doden uit het Verenigd Koninkrijk, 10 Australiërs, 1 Canadees, 1 Indiër en 5 Nieuw-Zeelanders. Voor wat de Tweede Wereldoorlog betreft, gaat het om 10 doden uit het Verenigd Koninkrijk, 1 uit Frankrijk en 3 uit België.

  • Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).
  • SCOTT M., "The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient", Norwich-Norfolk, Gliddon Books, 1992.

Bron: WOI Relict (94): Nieuwkerke Churchyard (Nieuwkerke - WOI-WOII)

Auteurs: Decoodt, Hannelore

Datum tekst: 2003

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Markt (Nieuwkerke)

Markt (Heuvelland)

is gerelateerd aan Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Markt 80, Heuvelland (West-Vlaanderen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.