Nieuwkerke Churchyard

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Nieuwkerke Churchyard

Historische Achtergrond

Nieuwkerke bleef in geallieerde handen tot 14 april 1918 toen het door de Duitsers na hevige gevechten veroverd werd op de 49th (West Riding) Division en de 33rd Division. Op 2 september 1918 werd het dorp heroverd door de 36th (Ulster) Division. Het kerkhof werd gebruikt door Field Ambulances (medische posten) of gevechtseenheden, vooral door de cavalerie en de 5th Division. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden nog eens 10 doden uit het Verenigd Koninkrijk begraven, die allen stierven in de meidagen van 1940. Er liggen eveneens één Franse en drie Belgische militaire doden uit de Tweede Wereldoorlog.

Kenmerken

De meeste graven van Nieuwkerke Churchyard liggen op een langgerekt perk ten noordwesten van de Onze-Lieve-Vrouwkerk van Nieuwkerke. Dertien graven liggen her en der verspreid over het burgerlijk kerkhof. Op het groot perk, dat omgeven wordt door een lage, bakstenen muur, staat een Cross of Sacrifice (type A1) op een platform. Dit ereperk werd aangelegd door W.H. Cowlishaw. Volgens het huidige register liggen er 106 militairen begraven op het kerkhof, waarvan 92 doden uit de Eerste Wereldoorlog en 14 doden uit de Tweede Wereldoorlog. Voor wat de Eerste Wereldoorlog betreft, gaat het om 75 doden uit het Verenigd Koninkrijk, 10 Australiërs, 1 Canadees, 1 Indiër en 5 Nieuw-Zeelanders. Voor wat de Tweede Wereldoorlog betreft, gaat het om 10 doden uit het Verenigd Koninkrijk, 1 uit Frankrijk en 3 uit België.

• SCOTT M. 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient, Norwich-Norfolk.

Bron: WOI Relict (94): Nieuwkerke Churchyard (Nieuwkerke - WOI-WOII)
Auteurs: Decoodt, Hannelore