Westouter Churchyard & Extension

Gemeente Heuvelland

Typologiemilitaire ereperken
DateringWO I
Tags Eerste Wereldoorlog

Locatiebeschrijving

Op het kerkhof van Westouter, ten noorden van de kerk, liggen 2 perken met graven van Britse militairen uit de Eerste Wereldoorlog.

Historische Achtergrond

Westouter bleef de ganse oorlog in geallieerde (Britse of Franse) handen. Tijdens het Duitse Lente-Offensief van het voorjaar 1918 naderde de frontlijn tot 2 kilometer van het dorp. Het kerkhof en de "Extension" ("uitbreiding") werden gebruikt door Britse "Field Ambulances" (medische posten) en gevechtseenheden, tussen november 1914 en september 1918.

Kenmerken

Op het kerkhof van Westouter, ten noorden van de kerk, liggen 2 rechthoekige perken met graven van Britse militairen uit de Eerste Wereldoorlog. Samen hebben ze een oppervlakte van circa 450 vierkante meter. Meer informatie wordt gegeven via een metalen Commonwealth War Graves Commission-plaat. Er liggen volgens het huidige register 101 militairen begraven, waaronder 76 doden uit het Verenigd Koninkrijk, 19 Canadezen, 1 Australiër, 1 Nieuw-Zeelander, 1 Indiër en 3 Duitsers. 1 Canadees kon niet meer geïdentificeerd worden.

• Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).
  • SCOTT M., "The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient", Norwich-Norfolk, Gliddon Books, 1992.

Bron: WOI Relict (172): Westouter Churchyard & Extension (Westouter - WOI)

Auteurs: Decoodt, Hannelore