Ramparts Cemetery, Lille Gate

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Ramparts Cemetery, Lille Gate

• is deel van de aanduiding als beschermd monument Vestingen

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vestingen Ieper

Beschrijving

Britse militaire begraafplaats gelegen aan de zuidelijke zijde van de vestingen van Ieper, op ongeveer 50 meter ten westen van de Rijselpoort, tegen de walgracht, op circa 750 meter ten zuiden van de Grote Markt van Ieper.

Historische beschrijving

Tijdens de oorlog fungeerden de gebastioneerde vestingmuren als beschutting. Onder de hoofdwal kwam er een ondergrondse verbinding tussen de Rijselpoort en de Menenpoort. In de kazematten werden hoofdkwartieren, medische posten en slaapruimtes ondergebracht. In het zogenaamde Poortwachtershuis (kazematten) ten oosten van de Rijselpoort werd het hoofdkwartier van het Britse leger, onder bevel van generaal Sir Plumer gevestigd. Ter hoogte van het Houten Paard werd zelfs een soldatenkrantje gedrukt: "The Wipers Times". De Rijselpoort zelf vormde één van de belangrijkste "doorgangen" naar het front en werd meer gebruikt dan de Menenpoort, omdat deze weg beter beschermd kon worden tegen vijandelijke artillerie.

De eerste begravingen op de vestingen van Ieper gebeurden door Franse troepen in november 1914. Tussen februari 1915 en april 1918 begroeven ook de Britten heel wat doden op de stadswallen. Vele graven op de stadswallen werden na de oorlog "geconcentreerd" op andere begraafplaatsen. Enkel degenen die nu deel uitmaken van Ramparts Cemetery zijn behouden. De Franse graven werden na de oorlog verwijderd. Op 8 november 1956 werd, op verzoek van de familie, het stoffelijk overschot van Lt. W.G.F. Welch ("117th Battery, Royal Field Artillery") overgebracht naar Ramparts Cemetery, Lille Gate. Welch was gestorven op 30 oktober 1914 aan de zuidoostelijke rand van "Herenthage Wood" (Zillebeke). Tot het midden van de jaren 1950 stond er een stenen grafkruis, dat na de herbegraving vernietigd werd. Op 11 oktober 1999 nog werden de lichamen van vier militairen bijgezet, die werden opgegraven nabij de Sint-Jacobskerk.

Het pad naar de begraafplaats is opgedragen aan Rose Coombs. Op 4 mei 1991 werden de assen van de auteur van "Before Endeavour Fades" op deze begraafplaats uitgestrooid. Ze was op 7 januari 1991 gestorven.

De begraafplaats is ontworpen door Reginald Blomfield, met medewerking van G.H. Goldsmith.

Kenmerken

De begraafplaats heeft een grotendeels gebogen grondplan, met een oppervlakte van circa 1.870 vierkante meter en een afhellend terrein. De begraafplaats wordt grotendeels omgeven door een haag, aan de zuidelijke zijde (kant van het water) is geen omheining. De toegang wordt gevormd door een smeedijzeren hekken, geflankeerd door twee witstenen pijlers, waarop te lezen staat "Ramparts Cemetery Lille Gate". Bij de toegang bevindt zich het registerkastje. Aan de oostelijke zijde prijkt de "Cross of Sacrifice" (type A), aan de westelijke zijde is een witstenen zitbank, geflankeerd door twee witte rechtopstaande stenen, waarin de teksten van de landplaten gegrift zijn. Hier bevindt zich eveneens de metalen informatieplaat.

Volgens het huidige register liggen op deze begraafplaats 197 militairen begraven, waaronder 162 doden uit het Verenigd Koninkrijk (waarvan er 9 niet geïdentificeerd konden worden), 11 Australiërs, 10 Canadezen en 14 Nieuw-Zeelanders.

• JACOBS M. s.d., onuitgegeven notities in verband met begraafplaatsen.
  • Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).
  • DEGRANDE W. 1997: De verdwenen memorial voor Lt. F. Welch 17th Battery Royal Field Artillery, Shrapnel, januari.
  • HOLT T. & V. 2003: Major & Mrs Holt, Battlefield Guide to the Ypres Salient, London.

Bron: WOI Relict (1449): Ramparts Cemetery, Lille Gate (Ieper - WOI)