erfgoedobject

Ramparts Cemetery, Lille Gate

bouwkundig element
ID
213333
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213333

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Ramparts Cemetery, Lille Gate
  Deze vaststelling is geldig sinds 09-11-2011

 • is deel van de aanduiding als beschermd monument Vestingen
  Deze bescherming is geldig sinds 15-07-1987

 • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vestingen Ieper
  Deze vaststelling is geldig sinds 09-11-2011

Beschrijving

Locatiebeschrijving

Gelegen op de zuidflank van de vestingen van Ieper, op circa 50 meter ten westen van de Rijselpoort, tegen de walgracht, op circa 750 meter ten zuiden van de Grote Markt van Ieper. De "Rose Coombs walk" passeert langs deze begraafplaats. Om en rond de Rijselpoort herinneren verschillende items aan de Eerste Wereldoorlog, waaronder het Ramparts Museum en de oude Commonwealth War Graves Commission-wegwijzers.

Historische Achtergrond

De Rijselpoort was één van de belangrijkste "doorgangen" naar het front en werd meer gebruikt dan de Menenpoort, omdat deze weg beter beschermd kon worden tegen vijandelijke artillerie. De eerste begravingen op de vestingen van Ieper gebeurden door Franse troepen in november 1914. Tussen februari 1915 en april 1918 begroeven ook de Britten heel wat doden op de stadswallen. Vele graven van de vestingen werden na de oorlog "geconcentreerd" op andere begraafplaatsen. Enkel degenen die nu deel uitmaken van "Ramparts Cemetery", zijn behouden. De Franse graven werden na de oorlog verwijderd. Op 8 november 1956 werd, op verzoek van de familie, het stoffelijk overschot van Lt. W.G.F. Welch ("117th Battery, Royal Field Artillery") overgebracht naar "Ramparts Cemetery, Lille Gate". Welch was gestorven op 30 oktober 1914 aan de zuidoostrand van "Herenthage Wood" (Zillebeke). Tot het midden van de jaren 1950 stond er een stenen grafkruis, dat na de herbegraving vernietigd werd. Het pad naar de begraafplaats is opgedragen aan Rose Coombs. Op 4 mei 1991 werden de assen van de auteur van "Before Endeavour Fades" op deze begraafplaats uitgestrooid. Ze was op 7 januari 1991 gestorven. Op 11 oktober 1999 werden de lichamen van 4 militairen bijgezet, die werden opgegraven nabij de Sint-Jacobskerk. Tijdens de oorlog fungeerden de gebastioneerde vestingmuren als beschutting. Onder de hoofdwal kwam er een ondergrondse verbinding tussen de Rijselpoort en de Menenpoort. In de kazematten werden hoofdkwartieren, medische posten en slaapruimtes ondergebracht. In het zogenaamde Poortwachtershuis (kazematten) ten oosten van de Rijselpoort werd het hoofdkwartier van het Britse leger, onder bevel van generaal Sir Plumer gevestigd. Ter hoogte van het Houten Paard werd zelfs een soldatenkrantje gedrukt: "The Wipers Times".

Kenmerken

De begraafplaats heeft een grotendeels gebogen grondplan, met een oppervlakte van circa 1870 vierkante meter en een afhellend terrein. Ze is ontworpen door Reginald Blomfield, met medewerking van G.H. Goldsmith. De begraafplaats wordt grotendeels omgeven door een haag, aan de zuidkant (kant van het water) is geen omheining. De toegang wordt gevormd door een smeedijzeren hekken, geflankeerd door 2 witstenen zuilen, waarop te lezen staat "Ramparts Cemetery Lille Gate". Bij de toegang bevindt zich het registerkastje. Aan de oostkant prijkt de "Cross of Sacrifice" (type A), aan de westkant is een witstenen zitbank, geflankeerd door 2 witte rechtopstaande stenen, waarin de teksten van de landplaten gegrift zijn. Hier bevindt zich eveneens de metalen Commonwealth War Graves Commission-infoplaat.

Volgens het huidige register liggen op deze begraafplaats 197 militairen begraven, waaronder 162 doden uit het Verenigd Koninkrijk (waarvan er 9 niet geïdentificeerd konden worden), 11 Australiërs, 10 Canadezen en 14 Nieuw-Zeelanders.

 • JACOBS M., Notities ivm begraafplaatsen.
 • Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).
 • DEGRANDE W., "De verdwenen memorial voor Lt. F. Welch 17th Battery Royal Field Artillery", in: "Shrapnel", januari 1997.
 • HOLT, Tonie & Valmai, "Major & Mrs Holt s Battlefield Guide to the Ypres Salient", London, Leo Cooper, 2003.
 • SCOTT M., "The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient", Norwich-Norfolk, Gliddon Books, 1992.

Bron     : WOI Relict (1449): Ramparts Cemetery, Lille Gate (Ieper - WOI)
Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  : 2003


Relaties

 • Is deel van
  Vestingen Ieper


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Ramparts Cemetery, Lille Gate [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213333 (Geraadpleegd op 23-04-2021)