Ypres Town Cemetery

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ieper
Deelgemeente Ieper
Straat Zonnebeekseweg
Locatie Zonnebeekseweg zonder nummer, Ieper (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Ypres Town Cemetery

Deze vaststelling is geldig sinds 09-11-2011.

Beknopte karakterisering

Typologiemilitaire ereperken
DateringWO I
Tags Eerste Wereldoorlog

Beschrijving

Locatiebeschrijving

Langs de Zonnebeekseweg, te bereiken via een pad naast huisnummer 6, ligt "Ypres Town Cemetery Extension", aansluitend op de gemeentelijke begraafplaats, waar eveneens Commonwealth War Graves Commission-doden begraven liggen ("Ypres Town Cemetery"). Deze begraafplaatsen liggen op circa 750 meter ten noordoosten van de Grote Markt van Ieper. Op de gemeentelijke begraafplaats is eveneens nog een perk terug te vinden met Belgen, die tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog gestorven zijn.

Historische Achtergrond

De gemeentelijke begraafplaats van Ieper werd tijdens de oorlog gebruikt voor bijzettingen vanaf oktober 1914 tot mei 1915. In 1918 werd nog 1 militair begraven. Eén van de doden is prins Maurice Victor Donald of Battenberg, kleinzoon van koningin Victoria en officier bij de "1st King's Royal Rifle Corps". Hij kwam op 27 oktober 1914 om tijdens gevechten nabij Broodseinde Ridge. Zijn neven vochten aan Duitse zijde.

Kenmerken

Op de gemeentelijke begraafplaats van Ieper liggen 144 doden uit het Verenigd Koninkrijk begraven en 1 Indiër. Ze liggen verspreid over verschillende perken, tussen de burgerlijke graven. Op de begraafplaats liggen eveneens een 50-tal medewerkers van de "Commonwealth War Graves Commission" begraven (of de voormalige "Imperial War Graves Commission"), de Britse instelling die de Britse begraafplaatsen verzorgt.

  • Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).
  • SCOTT M., "The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient", Norwich-Norfolk, Gliddon Books, 1992.

Bron: WOI Relict (1427): Ypres Town Cemetery (Ieper - WOI)

Auteurs: Decoodt, Hannelore

Datum tekst: 2003

Relaties

maakt deel uit van Zonnebeekseweg

Zonnebeekseweg (Ieper)

is gerelateerd aan Belgische graven op gemeentelijke begraafplaats

Zonnebeekseweg zonder nummer, Ieper (West-Vlaanderen)

is gerelateerd aan Ypres Town Cemetery Extension

Zonnebeekseweg 6, Ieper (West-Vlaanderen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.