Ypres Town Cemetery

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Ypres Town Cemetery

Beschrijving

Langs de Zonnebeekseweg, te bereiken via een pad naast huisnummer 6, ligt Ypres Town Cemetery Extension, aansluitend op de gemeentelijke begraafplaats, waar eveneens Commonwealth War Graves Commission-doden begraven liggen (Ypres Town Cemetery). Deze begraafplaatsen liggen op circa 750 meter ten noordoosten van de Grote Markt van Ieper. Op de gemeentelijke begraafplaats is eveneens nog een perk terug te vinden met Belgen, die tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog gestorven zijn.

Historische Achtergrond

De gemeentelijke begraafplaats van Ieper werd tijdens de oorlog gebruikt voor bijzettingen vanaf oktober 1914 tot mei 1915. In 1918 werd nog één militair begraven. Eén van de doden is prins Maurice Victor Donald of Battenberg, kleinzoon van koningin Victoria en officier bij de 1st King's Royal Rifle Corps. Hij kwam op 27 oktober 1914 om tijdens gevechten nabij Broodseinde Ridge. Zijn neven vochten aan Duitse zijde.

Kenmerken

Op de gemeentelijke begraafplaats van Ieper liggen 144 doden uit het Verenigd Koninkrijk begraven en één Indiër. Ze liggen verspreid over verschillende perken, tussen de burgerlijke graven. Op de begraafplaats liggen eveneens een vijftigtal medewerkers van de Commonwealth War Graves Commission begraven of van zijn voorganger, de Imperial War Graves Commission, de Britse instelling die de Britse begraafplaatsen verzorgt.

• Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).

Bron: WOI Relict (1427): Ypres Town Cemetery (Ieper - WOI)