erfgoedobject

Ereperken en graven Eerste en Tweede Wereldoorlog

bouwkundig element
ID
213340
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213340

Juridische gevolgen

Beschrijving

De gemeentelijke begraafplaats van Oostduinkerke is gelegen langs de André Geryllaan.

Achteraan op deze begraafplaats is een Brits militair ereperk met 180 doden uit de Tweede Wereldoorlog ("Oostduinkerke Communal Cemetery"), waarvan de meeste gestorven zijn in mei 1940. Hiervan konden er 31 doden niet meer geïdentificeerd worden.

Een andere ereperk herinnert aan de Belgische militairen en oud-strijders van beide wereldoorlogen, met centraal een gedenksteen met het opschrift "Voor Vorst Vrijheid en Vaderland".

Daarnaast is er een rij grafstenen voor leden van de plaatselijke verzetsgroep van het "Geheim Leger" (Tweede Wereldoorlog).

Tussen de burgerlijke graven ten slotte zijn nog graven in verband met de Eerste Wereldoorlog terug te vinden. Opvallend zijn de drie gelijkaardige grafzerken van de familie Arnoys centraal achteraan. In het perk B6 kan men het graf van Hector Lowie terugvinden, in 1923 overleden in een militair hospitaal.

  • S.N. 2004: Koksijde - St.-Idesbald - Oostduinkerke - Wulpen. 60 jaar na de bevrijding 1944; 90 jaar na het begin van de oorlog 14-18, Gemeentelijke Archiefcommissie Koksijde.
  • BIJNENS B. 1984: Oostduinkerke 1914-18 – Uit het dagboek van E.H. Permeke, Bachten de kupe, XXVI.4 (juli-augustus), 89-92.
  • WILLEMS S. 2001-2002: Oefening Monumentenzorg. Oorlogsgedenkteken WOI-WOII Vrijheidsstraat Oostduinkerke, onuitgegeven werkstuk kunstwetenschappen.

Bron: WOI Relict (1100): Belgische militaire graven op gemeentelijke begraafplaats (Oostduinkerke - WOI-WOII)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Gemeentelijke begraafplaats Oostduinkerke


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Ereperken en graven Eerste en Tweede Wereldoorlog [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213340 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.