Dadizeele Communal Cemetery

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Moorslede
Deelgemeente Dadizele
Straat Beselarestraat
Locatie Beselarestraat zonder nummer, Moorslede (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Dadizeele Communal Cemetery

Deze vaststelling is geldig sinds 09-11-2011.

Beknopte karakterisering

Tags Eerste Wereldoorlog, Tweede Wereldoorlog

Beschrijving

Locatiebeschrijving

Gelegen langs de Beselarestraat, ten zuidwesten van het centrum van Dadizele. Ten westen van de gemeentelijke begraafplaats ligt Dadizeele New British Cemetery, met Duitse mitrailleurspost aan de kant van de Oliekotstraat.

Historische Achtergrond

Dadizele bleef de ganse oorlog in Duitse handen, totdat het werd bereikt door de 36ste (Ulster) Divisie en op 29 september 1918 ingenomen door de 9de (Schotse) divisie. Er volgden op 1 oktober zware gevechten in de omgeving van "Hill 41", iets ten zuiden van het dorp. Op de gemeentelijke begraafplaats liggen 27 Britse doden uit de Eerste Wereldoorlog (waarvan 1 ongeïdentificeerd), voornamelijk van de 36ste divisie afkomstig en 2 niet-geïdentificeerde doden uit de Tweede Wereldoorlog begraven. Er zouden ook nog 2 Franse doden begraven liggen. Oorspronkelijk lagen hier ongeveer 100 Duitsers begraven, maar deze werden naar elders overgebracht. Eén Brit, die omkwam in augustus 1914, werd overgebracht naar Harlebeke New British Cemetery.

Kenmerken

Op de gemeentelijke begraafplaats van Dadizele zijn 29 Britse graven terug te vinden voor 27 doden uit de Eerste Wereldoorlog (waarvan 1 ongeïdentificeerd) en 2 ongeïdentificeerde doden uit de Tweede Wereldoorlog. De meeste graven liggen in 1 lange rij aan de linkerzijde (zuid-kant) van de begraafplaats.

  • Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).

Bron: WOI Relict (1292): Dadizeele Communal Cemetery (Dadizele - WOI-WOII)

Auteurs: Decoodt, Hannelore

Datum tekst: 2005

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Beselarestraat

Beselarestraat (Moorslede)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.