erfgoedobject

Dadizeele Communal Cemetery

bouwkundig element
ID
213342
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213342

Juridische gevolgen

Beschrijving

De gemeentelijke begraafplaats is gelegen langs de Beselarestraat, ten zuidwesten van het centrum van Dadizele. Ten westen van de gemeentelijke begraafplaats ligt Dadizeele New British Cemetery, met een Duitse mitrailleurpost aan de kant van de Oliekotstraat.

Historische Achtergrond

Dadizele bleef de ganse oorlog in Duitse handen, totdat het werd bereikt door de 36ste (Ulster) Divisie en op 29 september 1918 ingenomen door de 9de (Schotse) divisie. Er volgden op 1 oktober zware gevechten in de omgeving van Hill 41, iets ten zuiden van het dorp. Op de gemeentelijke begraafplaats liggen 27 Britse doden uit de Eerste Wereldoorlog (waarvan één dode ongeïdentificeerd), voornamelijk van de 36ste divisie afkomstig en twee niet-geïdentificeerde doden uit de Tweede Wereldoorlog begraven. Er zouden ook nog twee Franse doden begraven liggen. Oorspronkelijk lagen hier ongeveer 100 Duitsers begraven, maar deze werden naar elders overgebracht. Eén Brit, die omkwam in augustus 1914, werd overgebracht naar Harlebeke New British Cemetery.

De meeste Britse graven liggen in één lange rij aan de linkerzijde (zuidelijke zijde) van de begraafplaats.

  • Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).

Bron: WOI Relict (1292): Dadizeele Communal Cemetery (Dadizele - WOI-WOII)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dadizeele Communal Cemetery [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213342 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.