erfgoedobject

Dadizeele Communal Cemetery

bouwkundig element
ID: 213342   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213342

Juridische gevolgen

Beschrijving

Locatiebeschrijving

Gelegen langs de Beselarestraat, ten zuidwesten van het centrum van Dadizele. Ten westen van de gemeentelijke begraafplaats ligt Dadizeele New British Cemetery, met Duitse mitrailleurspost aan de kant van de Oliekotstraat.

Historische Achtergrond

Dadizele bleef de ganse oorlog in Duitse handen, totdat het werd bereikt door de 36ste (Ulster) Divisie en op 29 september 1918 ingenomen door de 9de (Schotse) divisie. Er volgden op 1 oktober zware gevechten in de omgeving van "Hill 41", iets ten zuiden van het dorp. Op de gemeentelijke begraafplaats liggen 27 Britse doden uit de Eerste Wereldoorlog (waarvan 1 ongeïdentificeerd), voornamelijk van de 36ste divisie afkomstig en 2 niet-geïdentificeerde doden uit de Tweede Wereldoorlog begraven. Er zouden ook nog 2 Franse doden begraven liggen. Oorspronkelijk lagen hier ongeveer 100 Duitsers begraven, maar deze werden naar elders overgebracht. Eén Brit, die omkwam in augustus 1914, werd overgebracht naar Harlebeke New British Cemetery.

Kenmerken

Op de gemeentelijke begraafplaats van Dadizele zijn 29 Britse graven terug te vinden voor 27 doden uit de Eerste Wereldoorlog (waarvan 1 ongeïdentificeerd) en 2 ongeïdentificeerde doden uit de Tweede Wereldoorlog. De meeste graven liggen in 1 lange rij aan de linkerzijde (zuid-kant) van de begraafplaats.

  • Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).

Bron     : WOI Relict (1292): Dadizeele Communal Cemetery (Dadizele - WOI-WOII)
Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  : 2005


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Dadizeele Communal Cemetery [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213342 (Geraadpleegd op 19-09-2020)