Nieuwpoort Communal Cemetery

Beschrijving

De stedelijke begraafplaats van Nieuwpoort ligt langs de Brugse Steenweg, op circa 800 meter ten oosten van de Onze-Lieve-Vrouwkerk en op circa 750 meter ten zuidoosten van de Ganzenpoot. Er zijn drie Britse militaire ereperken terug te vinden op deze begraafplaats: in het zuidoosten een perk voor doden uit de Tweede Wereldoorlog en in het westelijk deel van de begraafplaats twee perken uit de Eerste Wereldoorlog. Op de begraafplaats is eveneens een gedenkzuil terug te vinden.

Historische Achtergrond

Tussen juni en november 1917 werd Nieuwpoort verdedigd door Britse eenheden van het XVth Corps. Vooral tijdens de Duitse aanval op 10 juli 1917 vielen veel doden onder de Britten. De meeste van de doden uit de Eerste Wereldoorlog, die hier begraven liggen, vielen in de maanden juni, juli en augustus 1917. De doden uit de Tweede Wereldoorlog vielen vooral in mei 1940, tijdens de terugtrekking naar Duinkerke.

Kenmerken

Op de stedelijke begraafplaats van Nieuwpoort zijn er drie Britse militaire perken: één perk met doden uit de Tweede Wereldoorlog en twee perken met doden uit de Eerste Wereldoorlog. Op perk I staat een Cross of Sacrifice (type A1). De twee perken met doden uit de Eerste Wereldoorlog hebben samen een oppervlakte van 330 vierkante meter.

Er liggen in totaal 101 doden begraven: 70 doden van de Eerste Wereldoorlog uit het Verenigd Koninkrijk, waarvan er drie niet geïdentificeerd konden worden en 31 doden uit de Tweede Wereldoorlog: 29 uit het Verenigd Koninkrijk (waarvan er vier niet meer geïdentificeerd konden worden) en twee Canadezen.

• Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).

Bron: WOI Relict (1138): Nieuwpoort Communal Cemetery (Nieuwpoort - WOI)