erfgoedobject

Oorlogsgraven op de stedelijke begraafplaats Poperinge

bouwkundig element
ID
213344
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213344

Juridische gevolgen

Beschrijving

Poperinge Communal Cemetery bestaat uit twee rijen graven en nog enkele afzonderlijke graven op de stedelijke begraafplaats van Poperinge, gelegen langs de Deken De Bolaan, ter hoogte van de splitsing met Rekhof. Verder langs de Deken De Bolaan, naar het zuidoosten, liggen Poperinghe Old Military Cemetery en Poperinghe New Military Cemetery.

Historische achtergrond

Poperinge-stad was bijna de hele oorlog in Britse handen. Het was een belangrijke plaats omdat het de dichtste plaats bij Ieper was die relatief veilig was voor bombardementen en aanzienlijk groot. Aanvankelijk was het een centrum voor Casualty Clearing Stations (veldhospitalen) maar in 1916 werden deze verder teruggetrokken en vervangen door Field Ambulances. De eerste militaire doden van Poperinge werden bijgezet op de stedelijke begraafplaats: Poperinge Communal Cemetery. Deze begraafplaats werd gebruikt voor Belgische, Britse en Franse militaire begrafenissen van 21 oktober 1914 tot in juni 1915. Ook in 1916 werden nog sporadisch militairen in grafkelders van Poperingse families bijgezet. Na de oorlog werden een aantal lijken ontgraven en weggebracht. Nu zijn er nog twee kleine Britse perken met 22 doden uit de periode oktober 1914-juni 1915. Op de begraafplaats bevinden er zich ook nog zes graven van na de Eerste Wereldoorlog: één majoor die stierf in 1921 en vijf medewerkers van de Imperial War Graves Commission (de voorloper van de Commonwealth War Graves Commission), die stierven tussen 1922 en 1951.

Kenmerken

Op de stedelijke begraafplaats van Poperinge liggen 22 doden uit de Eerste Wereldoorlog uit het Verenigd Koninkrijk begraven, waarvan er één niet meer geïdentificeerd kon worden. De meeste graven liggen gegroepeerd in twee rijen (IB bij de zuidmuur en IA bij de noordmuur). Er liggen nog één respectievelijk twee Britten verspreid begraven.

  • Verbeke Roger, informatie met betrekking tot Poperinghe New Military Cemetery.
  • Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).

Bron: WOI Relict (855): Poperinghe Communal Cemetery (Poperinge - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Achteraan op de stedelijjke begraafplaats, langs de Deken De Bolaan, bevindt zich een rij met grafstenen voor Belgische militairen, burgers en weerstanders, omgekomen tijdens de Eerste of Tweede Wereldoorlog. 

  • DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Oorlogsgraven op de stedelijke begraafplaats Poperinge [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213344 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.