Reninghelst Churchyard & Extension

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Poperinge
Deelgemeente Reningelst
Straat Reningelstplein
Locatie Reningelstplein zonder nummer, Poperinge (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Reninghelst Churchyard & Extension

Deze vaststelling is geldig sinds 09-11-2011.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Reningelst

Deze bescherming is geldig sinds 26-11-1998.

is deel van de vaststelling als bouwkundig erfgoed Parochiekerk Sint-Vedastus

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Typologiemilitaire ereperken
DateringWO I
Betrokken personen
Tags Eerste Wereldoorlog, Tweede Wereldoorlog

Beschrijving

Locatiebeschrijving

Gelegen rond de kerk van Reningelst op het Reningelstplein. Er ligt een Brits perkje in de oostelijke hoek van het kerkhof, achter de kerk. Daartegenover ligt een ander Brits perk: Reninghelst Churchyard Extension. Vóór het kerkhof staat de gedenkzuil voor de lokale oorlogsdoden. Hier schuin tegenover ligt een voormalige brouwerij met gedenkkapel voor Onze-Lieve-Vrouw van Vrede.

Historische Achtergrond

Reningelst was in Britse handen vanaf de herfst 1914 tot het einde van de oorlog. Het dorp lag voldoende ver van het front om dienst te doen als standplaats van "Field Ambulances". Het kerkhof en de Extension werden gebruikt van maart tot november 1915. Toen werd de "New Military Cemetery" geopend. De helft van de doden van de "Extension" kwamen om bij Hill 60 (Zillebeke), toen Duitse eenheden er op 1 mei 1915 met chloorgas poogden de kunstmatige heuvel te heroveren. De eenheden van de Britse 5de divisie hielden stand, maar meer dan 300 mannen dienden met gasvergiftiging overgebracht te worden naar "Field Ambulances" achter het front. Hier in Reningelst werden de gewonden onder meer opgevangen in de "15th Field Ambulance", die in de meisjesschool ingericht was. Op 5 mei lanceerden de Duitsers wel een succesvolle poging tot verovering van Hill 60, wat opnieuw heel wat slachtoffers opleverde. In de weide naast de kerk werden twee militairen geëxecuteerd: soldaat William Smith en een Australische militair. Smith ligt begraven op Reninghelst New Military Cemetery.

Kenmerken

"Reninghelst Churchyard" is een perk van 2 graven en 1 "special memorial" voor doden uit het Verenigd Koninkrijk.

"Reninghelst Churchyard Extension" werd ontworpen door William H. Cowlishaw. De begraafplaats heeft een langgerekt grondplan met een oppervlakte van circa 630 vierkante meter. Het terrein is nagenoeg vlak en door een rode baksteenmuur omgeven. De ingang springt uit naar voor en is gebogen. De toegang bestaat uit een smeedijzeren poortje geflankeerd door 2 rode bakstenen sokkels, afgedekt met witte natuursteen en daarop "Reninghelst Churchyard Extension 1914-1918". Onmiddellijk na de ingang staat het "Cross of sacrifice" (Type A1). In de binnenmuur rechts zijn de landplaten verwerkt. De graven liggen verspreid over 1 lange rij, links op de begraafplaats, georiënteerd naar het zuidoosten. Volgens het huidige register liggen er 56 doden uit de Eerste Wereldoorlog, waarvan 1 Australiër en 55 doden uit het Verenigd Koninkrijk (waaronder 1 ongeïdentificeerd). Er liggen eveneens nog 2 Britse militairen uit de Tweede Wereldoorlog.

  • Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).
  • CHIELENS P. & PUTKOWSKI J., "Unquiet graves. Execution sites of the First World War in Flanders", London, Francis Boutle Publishers, 2000.

Bron: WOI Relict (899): Reninghelst Churchyard & Extension (Reningelst - WOI-WOII)

Auteurs: Decoodt, Hannelore

Datum tekst: 2003

Relaties

maakt deel uit van Parochiekerk Sint-Vedastus met kerkhof

Reningelstplein 4A, Poperinge (West-Vlaanderen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.