Houten barak sanatorium De Lovie

Locatie

De barak staat in het domein van De Lovie tussen de Canadaweg, de Pereboomstraat en de Canonstraat. De omgeving is landelijk en bosrijk. Er herinneren nog talrijke zaken aan de Eerste Wereldoorlog in het domein van De Lovie.

Historische Achtergrond

Deze barak is, samen met de zogenaamde 'Chinese poort', afkomstig van een burgerlijk hospitaaltje uit de Eerste Wereldoorlog in Houtem, dat na de oorlog een tijdlang als voorlopig hospitaal voor de vele vernielde hospitalen in de Verwoeste Gewesten fungeerde, en geleidelijk aan evolueerde tot een louter sanatorium.

De barakken geraakten echter oud en versleten, zodat de Provincie West-Vlaanderen uitkeek naar een meer geschikte plaats voor dit hospitaal. Uiteindelijk werd het domein De Lovie aangekocht om een sanatorium voor mannen op te richten voor het verplegen van tuberculosepatiƫnten.

De barak en de toegangspoort van Houtem zouden rond 1930 overgebracht zijn.

Kenmerken

Grote, groene, houten barak met rechthoekig grondplan, zadeldak en aan beide zijden raamopeningen. In de raamopeningen van de rechtermuur (7) zit nog glas; de raamopeningen aan de linkermuur zijn gesloten met houten planken. Binnen houten balken in dakconstructie.

Circa 17 meter lang en 8 meter breed.

• H., J. Gh.: Proven De Lovie (4), De Yzerbode, januari 1973, p. 4.