Schoolgebouw

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Schoolgebouw

Beschrijving

Voormalig schoolgebouw met ommuurde speelplaats, gelegen langs de St.-Rijkersstraat nummer 20, tussen het Verschaeve-museum op St.-Rijkersstraat 22 en de Kwellemolenstraat, op circa 250 meter ten westen van de kerk van Alveringem.

In 1914 telde de jongensschool 213 leerlingen. Het Belgische leger richtte de schoolgebouwen in oktober 1914 in als hospitaal. De jongensschool verhuisde bij die gelegenheid naar de Nieuwstraat. Na de oorlog werd het gebouw als parochiezaal ingericht, waarin ook de openbare bibliotheek was ondergebracht.

• DEN BAES J. (eindred.) 2004: Momenten van Oorlog in Vredestijd. Een tocht langs Oorlogserfgoed in Veurne-Ambacht, s.l.

Bron: WOI Relict (1618): Hospitaal parochiezaal St.-Rijkersstraat (Alveringem - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele